– Jeg har aldri vært korrupt

Korrupsjonsdømte Robert Hermansen angrer på at han tok en såkalt tilståelsesdom uten hovedforhandling. Det kommer frem i en bok som gis ut mandag om den tidligere toppsjefen i Store Norske.

Robert Hermansen

Robert Hermansen ble som 72-åring dømt til to års fengsel for grov korrupsjon i 2011. Mandag kommer bok om Hermansen.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Robert Hermansen ble i 2011 dømt til to års fengsel for grov korrupsjon, for å ha mottatt store pengesummer av en forretningsforbindelse. Hermansen angrer på at han tok en tilståelsesdom med bare en dommer og uten hovedforhandling.

Han fikk dermed en strengere straff enn han selv mener han fortjener, står det i boka om den tidligere toppsjefen i Store Norske på Svalbard som lanseres mandag.

Bok Robert Hermansen

Boken om Hermansen er skrevet av Otto Ulseth.

Foto: Elise Holdal / NRK

Boka heter «Redningsmann og syndebukk», og forteller om livet til Hermansen. Han har hatt toppstillinger i industrien i Kirkenes, Narvik, Odda og på Svalbard. Det vakte stor oppsikt da Økokrim siktet han for mange påståtte lovbrudd i forbindelse med avtaler som ble inngått med leverandører til Store Norske på Svalbard.

– Jeg har aldri vært korrupt

Mesteparten av dette ble henlagt av Økokrim. Men Robert Hermansen tilsto at han hadde fått et lån på fire millioner kroner av en nær forretningsforbindelse. Han ble dømt til to års fengsel for korrupsjon, og sonet i Tromsø fengsel.

– At min handling kan kalles korrupsjon finner jeg underlig siden korrupsjon etter min oppfatning krever en motytelse knyttet til ytelsen, som i dette tilfellet er et lån. Jeg har aldri vært korrupt og har heller ikke gjennomført handlinger som er i nærheten av det jeg og folk flest forbinder med begrepet korrupsjon. At lånet fra Atle Jebsen var uklokt, unødvendig og utilbørlig, er jeg enig i, skriver Hermansen i boka.

Retter kritikk mot tidligere arbeidsgiver

Senere skulle Hermansen komme til å innse at hans nærmeste, deriblant bror Tormod, hadde hatt rett. Han burde aldri tatt en såkalt tilståelsesdom. Han burde prosedert saken sin. Han burde bidratt til at han fikk straff som fortjent, står det i boka som er ført i pennen av Otto Ulseth.

Robert Hermansen

Her er Robert Hermansen på vei ut av fengselsporten i Tromsø etter at dommen på to år var sonet.

Foto: Rodmire Taylor-Smith Larsen / NRK

I så fall ville han antagelig aldri havnet i fengsel. I så fall kunne han ha fortsatt med de tingene han egentlig hadde tenkt å bruke livet sitt til nå, som for eksempel som styreleder i Kirkens Bymisjon i Tromsø og som nestleder i styret i Kreftforeningen, står det videre i boka.

I forordet står det:

«Ingen har utmerket seg gjennom det Robert Hermansen ble utsatt for av enkeltpersoner i Store Norske Kullkompani på Svalbard, av politi og rettsvesen og av deler av media. Jo, i den grad han i dag fortsatt klarer å skjule konsekvensene av dette, er det mer enn rettsstaten fortjener. På den annen side: Han merker det som i andre regimer ville blitt omtalt som folkets støtte. Folkedomstolen på Svalbard og i Nord-Norge for øvrig, har dømt han meget mildt. Det er antagelig det aller viktigste, både for privatpersonen og direktøren».

I boka retter Hermansen også sterk kritikk mot sin tidligere arbeidsgiver på Svalbard.