Hopp til innhold

Byste av «Røde Robert» gir hodepine

Bysten av den straffedømte industrilederen Robert Hermansen skaper strid på Svalbard, der «Røde Robert» var leder i det statlige gruveselskapet Store Norske.

Robert Hermansen

Det er strid om bysten av den tidligere gruvesjefen Robert Hermansen.

Foto: Scanpix/privat

Hos mange i Longyearbyen på Svalbard har Robert Hermansen fortsatt heltestatus.

Men bysten som er reist over Hermansens virke i svalbardsamfunnet vil ingen ha, selv om den fargerike industrilederen for lengst har sonet ferdig en dom på ett år og tre måneders fengsel for økonomisk kriminalitet. I tillegg måtte 74-åringen betale fire millioner kroner til statskassa.

Svalbardposten forteller fredag om den pikante striden som har oppstått mellom Longyearbyen lokalstyre og gruveselskapet der Hermansen i sin tid var sjef.

Se video fra da Hermansen slapp fri i mars 2013:

Robert Hermansen har sonet ferdig fengselsstraffen.

Foto: NRK.

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes i lokalstyret prøvde nylig å få det statlig eide Store Norske Spitsbergen Grubekompani A/S til å overta bysten som i dag står plassert i inngangspartiet i næringsbygget der lokalstyret holder til. Saugnes foreslår at bysten lagres for bruk i et framtidig museum som planlegges i den nedlagte Gruve 3.

– Gir feil signal

Sjef for kommunikasjon og samfunnskontakt Terje Carlsen i Store Norske avviser tilbudet om bysten.

Han viser til at museumsprosjektet er høyst usikkert både i forhold til hva det skal bli, hvem som skal drive det og om det i det hele tatt blir realisert.

Svalbardposten gjengir svaret: «– Vi ønsker ikke å forplikte fremtidig ledelse i Store Norske, eller ledelsen ved et eventuelt museum, ved å ta i mot og lagre bysten av Robert Hermansen nå».

Behandles politisk

Når Store Norske har avslått tilbudet, blir dette en politisk sak for Longyearbyen lokalstyre.

– Bysten skal bort fra Næringsbygget. Det er ikke naturlig for oss å ha byste av en levende person i et offentlig bygg. Når denne personen i tillegg er straffedømt, så sender det et feil signal, uttaler Saugnes til avisa.

Selv vil Robert Hermansen ikke kommentere feiden som har oppstått.

– Det mine venner i Longyearbyen gjør med bysten, vil jeg respektere, sier han til avisa.

Det var Det Norske Svalbardselskap fikk i sin tid laget bysten, og det har vært snakk om å frakte den til Tromsø.

Se TV-reportasje fra da saken mot Hermansen gikk for Nord-Troms tingrett:

Tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen risikerer ubetinget fengsel i 2 år og 8 måneder etter korrupsjonen han har erkjent og sto tiltalt for.
I dag gikk saka i Nord-Troms tingrett, der aktor også la ned påstand om inndraging av fire millioner kroner.

Foto: NRK.