Her er 19 fantastiske fjellturer som passer akkurat deg

Selv om sommerværet er varierende her nord, er det lite som er så forfriskende og nordnorsk som en fjelltur, eller hva? Her er en liste over fjellturer som kan inspirere deg!

Vasskartinden
Foto: Bjorn Forselv

Kanskje har du en drøm om å begynne å gå på fjellturer, eller er du allerede en dreven mosjonist? Kanskje vil du ta med barna i høyden, eller vil du få inspirasjon til de beste fjellturene med den flotteste utsikten?

Her er en liten guide over fjellturer for alle. NRK har fått hjelp av to nordnorske fjellvandrere, som virkelig vet hva de snakker om.

Balsfjordingen Kent-Hugo Norheim står bak nettstedet Kugo, og har som mål å besøke alle de 666 fjelltoppene som er høyere enn 1000 moh. i Troms. Narvikingen Bjørn Forselv er forfatter av flere turbøker fra Nord-Norge, blant annet «På tur i Tromsø».

Her er deres beste anbefalinger!

Nybegynnere og barnefamilier

1. Brosmetinden

Brosmetinden
Foto: Kent-Hugo Norheim / www.kugo.no

Fjellet er lett å bestige og utsikten er utrolig i forhold til innsatsen. Passer godt for barnefamilier, men vær forsiktig ute på kanten av fjellet!

2. Sørtinden

Sørtinden
Foto: Nina Einem / NRK

Ved Finnvikvatnet på Kvaløya. Fjellet ligger like ved veien. Startpunktet er høyt, slik at du kommer til topps uten å måtte gå så mange høydemeter. Passer godt for barnefamilier.

3. Hinnstein

Hinnstein i Harstad
Foto: Ivar Einem

En klassiker fra Harstad som gir flott utsikt over Vågsfjorden.

4. Segla

Segla
Foto: Kent-Hugo Norheim / www.kugo.no

På Senja. En av de fineste og mest populære fjellturene på Senja. Det er god sti oppover. Med sine 640 loddrette meter ned mot Mefjorden er utsikten herfra noe av det beste man har i fylket.

5. Nordtinden

Nordtinden
Foto: Kent-Hugo Norheim / www.kugo.no

På Kvaløya. Det er skogsvei og sti hele veien til topps, men distansen til toppen er lengre enn de foregående anbefalingene. Fra toppen kan man nyte utsikten i alle retninger. Blant annet kan du se både Vengsøya og Store Blåmannen, den høyeste toppen på Kvaløya.

6. Nattmålsfjellet

Nattmålsfjellet
Foto: Gunnar Grindstein / NRK

På Kvaløya. Det er fine stier helt opp til toppen fra ulike sider. Fra toppen er det nydelig utsikt over Ersfjorden og alle de store tindene utover fjorden.

Middels vanskelighetsgrad, for viderekomne

1. Blåruttinden

Blåruttinden
Foto: Bjorn Forselv

I Malangen. Fra toppen er det flott utsikt over Straumsfjorden og ytre Malangen.

2. Horntindan

Horntindan
Foto: Bjørn Forselv

I Kvæfjord. De fleste går bare til fortoppen. Du kan nøye deg med det, men hovedtoppen er ikke så vanskelig å bestige.

3. Lavangstinden

Lavangstinden
Foto: Øystein Pedersen

Til tross for at toppen gir deg svært god utsikt, er den relativt lett å gå på. En lite oppdaget perle.

4. Skamtinden

Skamtinden
Foto: Kent-Hugo Norheim / www.kugo.no

På Kvaløya. Kalles dronninga av Ersfjorden, og er den fineste fjellturen på øya. Litt enkel klyving før man kommer seg opp på toppen og kan nyte utsikten. Skamtinden er starten av Ersfjordtraversen som går over alle toppene fra Skamtinden i vest til Store Blåmannen i øst.

5. Breidtinden

Breidtinden
Foto: Kent-Hugo Norheim / www.kugo.no

Den høyeste toppen på Senja. Den byr på fantastisk utsikt og litt artig klyving opp langs toppegga. Toppen har sti som tar deg gjennom skogen. Fjellet kan sees fra de utroligste stedene i fylket, og er derfor en viktig topp å besøke.

6. Rørnestinden

Rørnestinden
Foto: Kent-Hugo Norheim / www.kugo.no

Tinden ligger ved Kjosen i Lyngen. Toppen har sti gjennom skogen og er en av de fineste fjellturene i Lyngen på sommeren. Med sin stupbratte nordside har Rørnestinden førsteklasses utsikt ned mot den blågrønne Kjosen og nordover mot de spisse tindene på Lyngenhalvøyas nordligste del.

Hardhausene og topptrente

1. Hamperrokken

Hamperrokken
Foto: Bjørn Forselv

I Tromsø. Toppen ser ubestigelig ut på avstand, men det lar seg relativt lett bestige hvis du er godt turvant. Har du først sett den, og liker å gå på topper, må du bare opp dit.

2. Istindan

Istindan
Foto: Kent-Hugo Norheim

Kjører du E6 gjennom Bardu ser du fjellet. Dette er en klassiker. Utsikten og opplevelsen er enorm. Den er litt krevende, men en ekte Bardudøl må ha vært der.

3. Vaskartinden

Vaskardtinden
Foto: Kent-Hugo Norheim

En av de tøffeste toppene på fjelløya Andørja. Fra vest ser toppen nesten ubestigelig ut. Du må være godt fjellvant. Det er bratt, men ikke luftige partier på vei opp. Utfordringen er å finne riktig vei. Utsikten glemmer du ikke, og du treffer ikke mange andre der.

4. Vengsøytraversen

Vengsøytinden
Foto: Kent-Hugo Norheim / www.kugo.no

Går over alle toppene på Vengsøya. Turen byr på litt luftig klyving og fantastisk utsikt. Det enkleste er å starte turen i vest med Vengsøytinden, før runden fortsetter videre over Horntinden og Kvantotinden før runden avsluttes med Stortinden.

5. Store Russetinden

Russetinden
Foto: Kent-Hugo Norheim / www.kugo.no

Et fantastisk skue når man kjører på E8 i nærheten av Nordkjosbotn. Turen har ikke noen sti å snakke om for dem som er vant med god merking fra turer i Ti på toppregi. Turen har en del bratte parti i steinur, men er ikke vanskelig i form av klatring. Fra toppen kan du nyte utsikten over Balsfjorden. Hvis du ikke har høydeskrekk kan du stå eller ligge på et luftig parti like bak varden for skrytebilder.

6. Otertinden

Otertinden
Foto: Kent-Hugo Norheim / www.kugo.no

I Signaldalen. Hevdes å være en av de fineste fjelltoppene i fylket. Otertinden har en del veldig løs steinur og man må forbi noen svært luftige partier før man kommer opp og kan nyte utsikten. Med sin ensomme plassering har man nydelig utsikt i alle retninger.

Ikke helt overbevist enda?

Se flere bilder av fjellturer i Troms:

Er du en av dem som kanskje liker deg best med bakkekontakt i fjæresteinene og sjølukt i lufta? Sjekk ut disse ferietipsene også!

Nyheter fra Troms og Finnmark