Turfolkets beste ferietips i Nord-Norge

Sommerferien trenger ikke tømme kontoen, gi deg andregrads forbrenning på skuldrene eller oppblåst mage etter altfor mange porsjoner med spagetti bolognese. Du kan feriere i Nord-Norge.

Leonard Aunegård

Fem år gamle Leonard Aunegård skal sammen med familien teste ut tilbudet til Den Norske Turistforening. De kommer med noen lure ferietips for Nord-Norge.

Foto: Privat

1. Ville Dividalen

Elise Theoline og ektemannen Andreas Skagøy solgte leiligheten sin og levde ett år ute i naturen. Et av de beste tipsene deres er Dividalen.

– Dividalen har så godt som alt en eventyrlysten sommersjel kan ønske seg. Selve dronningen blant dalene i Indre Troms er lett tilgjengelig, med farbar veg for bil og sykkel langt inn i terrenget. Snuplassen lengst inne er et flott utgangspunkt for små mikroekspedisjoner mellom furutrær og bjørkelier, elvejuv og høyfjell. Her kan du fiske, eller bade, i kulpene langs elva, før du tar inn på en av de åpne tømmerkoiene, eller kryper inn under teltduken når søvnen sniker seg innpå. For den mer vante fjellvandrer, kan Dividalen følges langt inn i fjellet, mot Rosta, Altevann, eller kanskje like inn i Sverige, sier Elise Theoline Skagøy.

Elise Theoline og Andreas Skagøy sammen med hunden Tuva

Elise Theoline og Andreas Skagøy sammen med hunden Tuva da de levde et år ute.

Foto: Elise Theoline Skagøy

2. Øyhopping

Ekteparet Skagøy mener du ikke trenger å reise til Hellas for å få en uforglemmelig sommer med øyhopping.

Øygruppen Lofoten og øya Senja er kanskje de mest kjente i Nord-Norge, som gir deg store muligheter og vakker natur. Men det finnes flere, ikke like kjente, alternativer:

– Vårt tips er å prøve noe litt mer ukjent, øyene utenfor Tromsø for eksempel? Vannøya, Rebbenesøy, Reinøya og Karlsøy, Musvær, Vengsøy eller Sommarøya. Pakk med det du trenger, og la dagene drive sykkelen av sted så langt du vil. Alle alternativene gir anledning for turer, fisking, bading, dyre og fugleliv for en hel sommer igjennom.

Sommarøya

Sommarøy utenfor Tromsø er en av de anbefalte øyene å besøke dersom du skal feriere i Nord-Norge.

Foto: Eskil Mehren / NRK

3. Strandliv

Hvorfor ikke reise rundt på noen av de mange fine strendene Nord-Norge har å by på med telt, lavvo eller campingvogn? Elise Theoline og Andreas Skagøy gir deg her sine fem favorittstrender:

  1. Bleik på Andøya
  2. Kvalvika i Lofoten
  3. Grense-Jakobselv utenfor Kirkenes
  4. Grøtfjord utenfor Tromsø
  5. Bøvær på yttersiden av Senja
Stranda i Grøtfjord

Stranda i Grøtfjord er et yndet utfartssted på gode sommerdager.

Foto: Eskil Mehren / NRK

4. Fabeløya naturlekepark

Familien Aunegård fra Tromsø er en av fem testfamilier for Den Norske Turistforening. Oppdraget er å teste turistforeningens tilbud for barnefamilier. De har blant annet latt seg sjarmere av Fabeløya naturlekepark på Sør-Rollnes, en liten fergetur fra Harstad.

– En sjarmerende flott lekepark med skakke og lekende konstruksjoner. Barna kan kose seg i timevis i lekeapparater, klatreslott eller med dyrene som står i inngjerdinger i parken. Det er også tilrettelagt for grilling og spiseplasser, sier Ingrid Aunegård.

5. Turstien fra Snarbyeidet til Tromsdalen

– På denne turstien ligger fire av Turistforeningens hytter. Supert for barnefamilier som ønsker å komme seg ut av byen. Terrenget er lett, og selv de minste klarer å gå store deler av turen. Du kan selv velge om du vil gå lange eller korte dagsetapper med en eller flere overnattinger på DNTs hytter. Turen kan også avsluttes eller starte i Movika eller Tønsvika for dem som ønsker å korte ned turen, forteller Aunegård.

Familien Aunegård

Ingrid, Sivert, Leonard og Fredrik Aunegård skal teste ut Den norske turistforenings tilbud for barnefamilier.

Foto: Privat

6. Aunefjellet

– Med Aunfjellet 1,5 mil utenfor Harstad, som base, har du flotte turer rett i nærheten. Keipen og Lillehornet er to veldig lett tilgjengelige turer, og selve indrefileten, Elgen (534 meter over havet), byr på nydelig utsikt over Andfjorden, Andøy, Grytøy, Kasfjord og Rolla. På Elgsnes finner du kanonstillinger, bunkere og en mørk tunnel fra krigens dager. For de mindre eventyrlystne finner du både strand og svaberg som byr på avslapping og rekreasjon. På ettermiddagen når du returnerer til Aunfjellet kan du ta en dukkert i et av de fire vannene der, sier Ingrid Aunegård.

Laster kart, vennligst vent...

Her er noen av ferietipsene for Nord-Norge.

7. Kystriksveien

NHO Reiseliv i Nord-Norge har valgt å trekke frem tre reisemål som inngår som en del av de nasjonale turistveiene. Det første tipset deres er den 650 kilometer lange Kystriksveien, som strekker seg fra Trøndelag, forbi de 20 000 øyene på Helgeland, til Saltstraumen ved Bodø.

– Her er det middelalderkirker, sandstrender, skulpturelle fjelltopper, fuglefjell og fergeturer; underholdningen stopper aldri, sier daglig leder i NHO Reiseliv nord, Gunnar Nilssen.

Helgeland

Landskapet på Vega er noe av det du kan få med deg langs Kystriksveien.

Foto: Øyvind Flatmo / www.visithelgeland.com

8. Nasjonal turistveg på Senja

– De bratte fjellene som stuper rett ned i havet er et overveldende syn, og det mest markante kjennetegnet på strekningen. Vegen snor seg inn og ut av fjordene hvor vannet er rent, klart og kaldt. Så kaldt at uansett hvor innbydende strendene med kritthvit korallsand framstår, er et bad forbeholdt de aller tøffeste, sier Nilssen i NHO Reiseliv.

Senja

Barn spiller sandvolleyball på sandstrand ved havet, innerst i Ersfjorden på Senja, et av stedene du anbefales å besøke.

Foto: Bård Løken / www.nordnorge.com

9. Hamningberg

Et fraflyttet fiskevær på Varangerhalvøya som ved en skjebnens lune ble spart for krigsødeleggelsene. Her kan du se hvordan Finnmark så ut før krigen. Veien ut hit går gjennom et spesielt månelandskap.

Skal du feriere i Nord-Norge? Vi vil gjerne ha dine bilder. Merk dine feriebilder med #nrktroms, #nrkfinnmark eller #nrknordland på Instagram!

Laster innhold, vennligst vent..

Nyheter fra Troms og Finnmark

Vilde Kristine Malmo på Nordnytt

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo