Hopp til innhold

Helseforetak tapte nesten 300 millioner kroner på nytt sykehus

Finnmarkssykehuset taper flere hundre millioner kroner, etter å ha inngått forlik i sluttoppgjøret for det nye sykehuset i Kirkenes. Sykehuset mener likevel at dette ikke går utover framtidige investeringer.

Kirkenes sykehus

Nye Kirkenes sykehus åpnet 12. oktober 2018 og har hatt store overskridelser og over 700 avvik siden oppstart.

Foto: André Bendixen / NRK

Finnmarkssykehuset har inngått et forlik i tvisten med det tyske entreprenørselskapet Cadolto Fertiggebäude knyttet til sluttoppgjøret for Nye Kirkenes Sykehus. Forliket går ut på at Cadolto betaler et erstatningsbeløp på 40 millioner kroner. I tillegg har Finnmarkssykehuset holdt tilbake 30 millioner kroner. Det opprinnelige kravet fra Finnmarkssykehuset var på 327 millioner kroner.

Cadolto var hovedentreprenør for Nye Kirkenes Sykehus, men etter at de forlot Kirkenes etter krangel om feilbygging og forsinkelser, måtte Finnmarkssykehuset selv ferdigstille bygget.

Etter at sykehuset åpnet 12. oktober i 2018 er det avdekt nærmere tusen feil og mangler.

Lang og krevende prosess

Barents Naturgass

Nestleder i Finnmarkssykehusets styre, Gudrun Rollefsen, sier et forlik med Cadolto var den beste løsningen.

Foto: Allan Klo / NRK

Årsaken til at et forlik ble godtatt var informasjonen om at Cadolto var i ferd med å gå konkurs, opplyser sykehuset.

– Vi har i lang tid prøvd å få ut informasjon om den økonomiske situasjonen i Cadolto. Det er to år siden selskapet plutselig forlot byggeplassen, og først nå har vi fått vite at den økonomiske situasjonen i selskapet er veldig svak. Risikoen for konkurs er stor, sier nestleder Gudrun Rollefsen i styret til Finnmarkssykehuset.

I kravet fra helseforetaket til Cadolto, ligger det også store beløp i utbedring av feil og mangler ved bygget.

Frem til tidspunktet da regnskapet for 2018 ble lagt fram i januar i år, har begge parter forberedt seg på en rettssak som var beregnet til fem-seks måneder.

– 70 millioner i forhold til 327 millioner er jo en dårlig løsning. Men risikoen var stor for ikke å få noe, dersom selskapet gikk konkurs. Jeg mener derfor at dette var den beste løsningen. Men et forlik føles aldri noe særlig godt, sier Rollefsen.

Hilde Wara

Finnmarkssykehuset mener at et underskudd på 288 millioner krone, etter forliket med Cadolto, ikke vil påvirke framtidige investeringer.

Foto: André Bendixen / NRK

Mener tapet ikke får konsekvenser for framtidige investeringer

I ettertid er det stilt spørsmål om Finnmarkssykehuset gjorde godt nok forarbeid da Cadolto ble valgt som hovedentreprenør.

– Dette må vi gå inn å se på, men det ble gjort en normal kredittvurdering av selskapet. Konklusjonen var at dette var et anerkjent stort tysk entreprenørselskap som burde være en solid aktør. Det er vanskelig å se hvor vi kunne ha gjort noe annerledes.

Nye Kirkenes Sykehus har nå et underskudd på 288 millioner kroner. Helseforetaket skal framover gjøre store investeringer med blant annet å bygge et nytt sykehus i Hammerfest. Gudrun Rollefsen sier det store økonomisk tapet ikke påvirker nye investeringer.

– I våre langsiktige prognoser har vi ikke regnet med noe erstatningsbeløp fra Cadolto. Derfor påvirker ikke dette investeringene vår i framtida, sier Gudrun Rollefsen, nestleder i Finnmarkssykehusets styre.