Hopp til innhold

Håpet på skole til 300 mill – fikk ingenting

Den videregående skole i Kautokeino er fra 1957 og falleferdig, mener en skuffet rektor Ellen Inga O. Hætta. Om vinteren kan det bli 42 kuldegrader og elevene sitter med jakkene på i klasserommet. Regjeringen gir ikke én krone til nytt bygg.

Samisk videregående- og reindriftsskole i Kautokeino

– FALLEFERDIG: Om vinteren er det så kaldt at elevene sitter med jakkene på i klasserommet på Kautokeino videregående skole. I tillegg fryser vannet i rørene fryser til is. Regjeringen, med skolepartiet Høyre i spisse, gir ikke én krone til nytt skolebygg.

Foto: Liv Inger Somby/NRK

Den videregående skolen i Kautokeino er et falleferdig lappverk fra 1957. Det mener rektor ved Samisk videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino Ellen Inga Brita O. Hætta.

Ellen Inga O. Hætta

VIL HA NY SKOLE: Rektor ved Kautokeino videregående skole Ellen O. Hætta er skuffet over statsbudsjettet.

Foto: Liv Inger Somby

Skolen er statlig og får tildelt penger over statsbudsjettet. Det var ventet at Siv Jensen (Frp) ville åpne pengesekken og komme med en startbevilgning til et nytt skolebygg til en verdi av 300 millioner kroner.

Her kan du lese alt om statsbudsjettet 2015 i Finnmark.

– Iskalde vintre

– Det er klart at vi er skuffet, særlig fordi regjeringen har flagget så høyt at de skal satse på utdanning. Å få på plass en ny skole er viktig, særlig fordi vi har et nasjonalt ansvar for fagene som er bærer av samisk kultur i veldig stor grad – blant annet reindrift. De lokalene vi har i dag er ikke hensiktsmessig til de formålene, og vi trenger i alle fall mellom 10 og 20 millioner kroner til detalprosjektering neste år, slår rektoren fast til NRK.

Maren Benedicte Storslett, elev ved Samisk videregående skole i Kautokeino

SKUFFET: Om vinteren sitter Maren Benedicte Storslett med jakken på i klasserommet på grunn av sprengkulden. Men regjeringen gir ikke penger til ny skole i 2015.

– Det er et gammelt skolebygg, et lappverk. Enkelte av områdene er veldig dårlig egnet til skolebruk. Vi har også hatt enorme fyringsutgifter, det er en kald skole. En gang i fjor da vi kom på skolen en mandag var det 42 kuldegrader og istapper fra vannkranen. Det forteller litt om tilstanden på skolebygget, avslutter Hætta.

– Jakkene på i klasserommet

Elevene på skolen er også skuffet.

– Det var dumt at vi ikke fikk penger til ny skole. Nå må vi bare sitte og vente og håpe på at regjeringen gir de pengene. Om vinteren er det så kaldt i klasserommet at vi sitter inne med jakkene på. Et nytt skolebygg kan også inspirere og få andre til å ønske å komme hit, sier Maren Benedicte Storslett til NRK.

Jan Tore Sanner og Anders Bals

SIER NEI: Statssekretær Kommunal- og moderniseringsdepartementet Høyre Anders Bals (H), til høyre i bildet sammen med statsråd Jan Tore Sanner ved en tidligere anledning) forteller at saken om ny videregående skole i Kautokeino fortsatt er til behandling. Men kommunen får ikke penger på neste års statsbudsjett.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet Anders Bals, som selv er fra Kautokeino, gir følgende begrunnelse til at det ikke ble tilført midler:

– Regjeringen har prioritert åtte satsingsområder som tar store deler av budsjettet. Da blir det ikke så mange penger igjen til overs selv om man skulle ønske det.

– Kan det bli aktuelt med ny videregående skole senere?

– Saken ligger fortsatt inne til behandling hos regjeringen, sier han kort.

Prosjektert ny videregående skole i Kautokeino

NYTT PROSJEKT: Den nye skolen som er prosjektert legger vekt på å bevare samisk kultur. – Det hadde vært motiverende med nytt bygg, sier elevene på skolen.

Foto: Kautokeino kommune