Hopp til innhold

Dyretragedie i havna: – Akkurat nå pines den i hjel dag for dag

Den unge grindhvalen Oskar er dødsdømt. I snart seks uker har den vært uten mat i havnebassenget i Harstad. Ingen kan hjelpe den.

Grindhvalen Oskar titter så vidt opp fra vannet.

Grindhvalen Oskar kommer sannsynligvis til å dø om kort tid. Den er for utmagret til å kunne klare seg i det åpne havet. Dette bildet av unghvalen ble tatt for noen uker siden.

Foto: Bente Larsen

– Den var egentlig dødsdømt så fort den kom innerst i havna. Det er bare å få slutt på lidelsen, det er det vi ønsker, sier Richard Karoliussen.

Han er feltassistent i den uavhengige forskningsorganisasjonen Norwegian Orca Survey. I pinsehelga var han i Harstad sammen med kollega Eve Jourdain og Fiskeridirektoratet.

Planen var å hjelpe Oskar finne veien tilbake til havet. Men da de fant grindhvalen, ble planene avlyst.

– Vi så med en gang at tilstanden var så dårlig at vi anbefalte avlivning på stedet. Hvalen har vært i Harstad havn i 38 dager uten mat. Det er en kalv som er under to år gammel, og han er avhengig av å kunne få melk fra sin mor, sier Karoliussen.

Norwegian Orca Survey har protokoller for å både bedøve og skyte hvaler. Oskar svømmer imidlertid fortsatt i havnebassenget. For det er Fiskeridirektoratet som må ta den endelige avgjørelsen.

– Akkurat nå pines den i hjel dag for dag. Tilstanden kommer til å bli mye verre i løpet av kort tid, sier Karoliussen.

Anbefaler å avvente

Fiskeridirektoratets sjøtjeneste har sendt bilder av hvalen til veterinær Kathrine A. Ryeng ved Havforskningsinstituttet. Hun er den som gir råd til direktoratet i situasjoner som dette. Selv om hvalen er betydelig avmagra, anbefaler hun å vente med avlivning.

– Ved å avlive en hval som er ute i vannet sånn, er det er stor fare for å bomme og heller skadeskyte den. Det er ikke noe vi ønsker. Noen ganger må vi bare la naturen gå sin gang, sier hun.

Nærbilde av Oskar som svømmer med halefinnen over vannet.

Grindhvalen Oskar har vært flere uker i Harstad.

Foto: Bente Larsen

I Norge er det et system for avlivning av strandet hval. I dette tilfellet mener Ryeng at Oskar selv må få muligheten til å gå på land for å dø, når den er klar til det.

– Da er det mye lettere for oss å avlive, fordi vi da har mye større kontroll. Det er vanskelig å skyte i sjø, sier veterinæren.

Ved et eventuelt skadeskudd vil hvalen bli redd og prøve å komme seg unna, noe som vil gjøre det vanskelig å sette nådestøtet. Dette igjen vil føre til mer lidelse for den unge hvalen.

– Vi er ikke uenige i at det hadde vært fint å få avslutta lidelsene til dyret. Men vi må være sikre på at vi gjør det, og ikke øker lidelsene, sier Ryeng.

Hva synes du bør skje med Oskar?

Vanskelig å hjelpe

Den unge grindhvalen kom til havnebassenget sammen med flokken sin en aprildag. Da resten svømte ut til åpent hav igjen, ble Oskar av en eller annen grunn igjen.

– Grindhval er en veldig sosial art. De er ofte i familiegrupper, som spekkhoggeren. De har veldig tette familieband, og det er nok også litt grunnen til at den føler seg fortapt. Den har mista all tryggheten rundt seg, sier Audun Rikardsen.

Han er hvalforsker og professor ved UiT – Norges arktiske universitet, og var selv i havnebassenget for å vurdere Oskar for noen uker siden. Han sier det ikke er så lett å hjelpe den unge hvalen.

Rikardsen mener det er lite sannsynlig at man vil lykkes i å plassere den i en annen flokk.

– Selv om det er et ungdyr, så er den tre og en halv meter lang. Det er et stort dyr å håndtere. Og hvis den er veldig svekka nå, så vil den slite med å holde følge med de andre individene. Da kan det hende den blir etterlatt der også, sier han.

Hvalforsker Audun Rikardsen

Hvalforsker Audun Rikardsen syns skjebnen til Oskar er trist, men sier det vil være vanskelig å hjelpe den unge hvalen.

Foto: ODD ARNE OLDERBAKK / NRK

Tror ikke den vil ta imot mat

Å mate hvalen til den blir sterkere, er heller ikke et alternativ. Siden den er vant til å spise levende mat, vil den sannsynligvis ikke spise maten den blir gitt.

Rikardsen ser heller ikke at den kan leve resten av livet sitt i havnebassenget.

Den er en grindhval som har levd livets glade dager i en fjord på Helgeland i Nordland i tretten år. Ifølge hvalforskeren er dette en annen situasjon, da Oskar mest sannsynlig fortsatt er avhengig av å kunne die.

Rikardsen syns det er en trist sak, men mener naturen må få gå sin gang.

– Det er veldig mange av disse individene i havet, så det er ikke en trussel for bestanden. Men det er trist når sånt skjer, og folk knytter seg til en sånn hval. Når man ser den trenger hjelp, så ønsker man å hjelpe. Kanskje er da den ytterste konsekvens at den beste hjelpa vi kan gi, det er å avlive den, sier Rikardsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark