Hopp til innhold

Gjengen bak NRK-serien «113» i gang med ny stor serie

NRK tar steget inn i den ekte førstegangstjenesten, i en ny dokumentarserie fra gjengen bak suksessen «113».

Forsvarets Opptak og Seleksjon

Det er mye rekruttene i førstegangstjenesten skal gjennom. I den nye TV-serien er målet å gi innsikt i et miljø man ellers ikke vet så mye om.

Foto: Hedvig Antoinette Halgunset/ Forsvaret

Den heltemodige innsatsen fra ambulansepersonell og leger i Nord-Norge har blitt behørig portrettert og dokumentert i NRK-serien «113».

Nå har NRK i Nord-Norge startet planleggingen av en ny TV-serie, denne gangen om Forsvaret.

Serien skal følge nye soldater som kommer inn i førstegangstjenesten i høst, og som skal forberede seg på å gå i krigen for Norge.

Opptakene skal gjøres på Setermoen leir i Bardu, der Hæren – Brigade nord holder til.

Det hele er i startfasen, men kontrakten er underskrevet.

– Vi ser fram til å dokumentere hva som skjer når jenter og gutter går inn i denne ukjente verdenen. Den er jo ukjent for meg også, og det tenker jeg kan være et positivt utgangspunkt, sier regissør Helga Bones i NRK.

Ola Halvorsen fra Haugenstua har nettopp ankommet militærbasen, og må gjennom en inspeksjon. Dessverre kan det vise seg at kameraten Mæhmed har pakket for han. Og det hjelper ikke at han er redd hunder heller. Helt ærlig.

Ola Halvorsen fra Haugenstua har nettopp ankommet militærbasen, og må gjennom en inspeksjon. Det blir nok ikke helt slik i den nye serien.

Aktuelt tema

Underholdningsserier med militæret som utgangspunkt har trukket mange seere de siste årene. I NRK har humorserien «Førstegangstjenesten» med Herman Flesvig satt strømmerekord, og i TV 2 gjør «Kompani Lauritzen» braksuksess.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har tidligere uttalt til NRK at Forsvaret merker stor økning i antall søkere etter at disse programmene har begynt å rulle på skjermen.

Det er ingen grunn til å tro at trykket blir mindre nå. Etter at «113» har ambulansetjenesten hatt rekordinteresse. Og Forsvaret er i vinden som aldri før.

– Vi vil gi innsikt i miljøer man vanligvis ikke har tilgang til. Og de som skal jobbe med denne serien har god erfaring med å komme tett på folk, sier programsjef for NRK i Nord-Norge, Tone Lein.

Soldat fra panseroppklaringstroppen til Porsangerbataljonen øver i øvingsfeltet ved Rena.

Den ekte førstegangstjenesten kan bli noe annet enn den versjonen de fleste har sett med Herman Flesvig i hovedrollen.

Foto: Frederik Ringnes/Forsvaret / Frederik Ringnes/Forsvaret

Forberedelse på krig

NRK har flere ganger vært på befaring for å sette seg inn i det som foregår i en militærleir.

Dette har gitt innsikt i hvor komplekst Forsvaret er bygd opp.

– Hver enkelt soldat spiller en rolle i en eventuell krig, og det de øver på er å takle en eventuell krig. Det er nok et heftig tema for mange unge å forholde seg til, sier regissør Bones.

Målgruppen er nettopp de som skal inn i førstegangstjenesten, men håpet er at serien er interessant også for andre deler av befolkningen.

– Jeg tror en slik serie kan få mange spennende møter med unge menn og kvinner, som kanskje ikke har vært vant til et så strengt regime som det de møter i rekrutt-tjenesten, sier Bones.

Se promo av sesong 2 av 113.

Se promo av sesong 2 av 113.