Fylkesmannen opphever karanteneregler i Vardø og Karlsøy

Fylkesmannen slår fast at karantenereglene som Vardø og Karlsøy har iverksatt er altfor inngripende, og opphevet dem tirsdag morgen. Karlsøyordføreren mener de må bruke altfor mye tid på dette.

Brannmannskaper på kontrollpost på kommunegrensa Vardø

Mannskaper fra Vardøs kommunale brannvesen har stått ved sjekkpunkt Komagvær i flere uker, og pålagt reisende å gå rett i karantene når de kommer hjem. Nå setter Fylkesmannen foten ned.

Foto: Bård Wormdal

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Med tirsdagens beslutning fra Fylkesmannen i Troms og Finnmark vil ikke personer som reiser inn til de to kommunene bli satt i karantene, i hvert fall ikke før kommunene har justert reglene.

Vardø har hatt blant de strengeste reglene i Norge. Reisende som har vært utenfor kommunegrensen har blitt satt i karantene. Ordføreren er ikke fornøyd med Fylkesmannens avgjørelse.

Ørjan Jensen

Ordfører Ørjan Jensen i Vardø vil justere karantenereglene, og legger nytt forslag fram for formannskapet onsdag.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– De mener tydeligvis at Vardø har hatt for strenge karanteneregler og de mener at vi har vært for opptatt av å sikre liv og helse til utsatte grupper. Og at vi må åpne grensen slik at sjansen for å få inn smitte blir litt større, sier ordfører Ørjan Jensen (MDG).

– Men når fylkesmannen har opphevet det så har de opphevet det, for å si det sånn.

Sist uke ble karantenereglene i Bardu opphevet fordi kommuneoverlegen ikke hadde gitt sin vurdering av behovet, men nå er den såkalte søringkarantenen gjenopprettet i kommunen.

«Strengere enn de nasjonale»

Fylkesmannen ga ordføreren i Vardø beskjed sist fredag om at det kommunale vedtaket ville bli lovlighetskontrollert. I tirsdagens avgjørelse legger Fylkesmannen i Troms og Finnmark vekt på at de lokale reglene går lenger enn de nasjonale.

Elisabeth Vik Aspaker

Fylkesmannen Elisabeth Aspaker har nå opphevet de lokale smitteverntiltakene i ytterligere to kommuner, sist uke ble vedtakene i Bardu kommune lovlighetskontrollert.

Foto: Tonje Hareland / NRK

«Vedtaket om lokale karanteneregler for Vardø kommune er mye strengere enn de nasjonale anbefalingene, og begrenser i utgangspunktet all innreise til kommunen, uten at Fylkesmannen kan gjenfinne at det foreligger en tilstrekkelig medisinskfaglig begrunnelse med utgangspunkt i lokale forhold.»

Nå vil ordføreren i Vardø justere reglene, slik at de er innenfor det Fylkesmannen mener er lovlige tiltak.

– Vi skal ha formannskapsmøte i morgen som skal få en ny innstilling fra kommuneoverlegen. Da vil vi foreslå å lage karantenesone. Reisende som har vært utenfor Øst-Finnmark vil da bli satt i karantene, sier Jensen.

– Bruker altfor mye tid på dette

Hansnes i Karlsøy kommune

Kommunepolitikerne i Karlsøy kommune får også beskjed fra Fylkesmannen om at smitteverntiltakene ikke passerte lovlighetskontroll.

Foto: Helge Hansen / SCANPIX

Også Karlsøy kommunes smitteverntiltak lager for store problemer, mener Fylkesmannen i Troms og Finnmark.

Kommunen blir kritisert for at det ikke er gitt en medisinsk begrunnelse. Ordføreren er uenig.

– Vi mener at vår medisinsk faglige begrunnelse er god nok, men vi etterkommer det som kommer fra Fylkesmannen. Vi har sendt ytterligere informasjon fra kommuneoverlegen om det Fylkesmannen mener mangler, sier Mona Pedersen (Karlsøy Fellesliste).

Også Karlsøy kommune tar en gjennomgang av reglene i morgen. Men ordføreren er kritisk til hvor mye tid som går med på arbeidet med lovlighetskontroll av vedtakene.

– Jeg ser store kommuner med sin juridiske kompetanse og mye sånne ting har sikkert tid til å holde på med dette her. Jeg syns at vi småkommuner nå må bruke altfor mye unødvendig tid på slike ting, sier Pedersen.

Mona Pedersen

Ordfører Mona Pedersen vil sende ny sak på de lokale smitteverntiltakene på onsdag.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Status Norge

Sist oppdatert: 04.06.2020
8447
Smittet
29
Innlagt
237
Døde