Hopp til innhold

Her holder nordlyset på å ødelegge bildet

Ole Christian Salomonsen fra Tromsø hadde planlagt å ta bilde av stjernene over Tromsø natt til lørdag, så kom nordlyset ...

Stella polaris og Ole Christian Salomonsen

Ole Christian Salomonsen fra Tromsø skulle ta bilder av stjernene i helgen. Han endte opp med bildet til venstre. Bildet til høyre er tatt under en av de mange fototurene til Tromsø-fotografen. Her på Sommarøy, med Håja i bakgrunnen.

Foto: Ole Christian Salomonsen

Se en større versjon av bildet i slutten av denne artikkelen.

Det er ingen tvil om at nordlysfotografering har tatt helt av de siste årene.

En av de erfarne fotografene, Ole Christian Salomonsen, sier han prøver å fornye fotograferingen når han er ute i nattetimene. Han driver med så kalt «astrofoto», altså bilder av ulike himmellegeme.

– Dette er et «star-trail-bilde», hvor jeg har tatt utgangspunkt i Stella polaris. De hvite strekene er altså stjernene på himmelen, som snurrer rundt polaris som jeg har som referanse i bildet. Så kan man se «stjernesporene» når man tar bilder med lang lukkertid, sier naturfotografen.

Lysene fra byen

Bildet som er tatt i Telegrafbukta i Tromsø er sammensatt av 200 stillbilder som er tatt over en sammenhengende periode på to-tre timer.

Tromsø-fotografen har brukt lang tid på å klekke ut riktig sted og komposisjon for bildet.

– Jeg har lenge vært på utkikk etter steder hvor man ser nordstjerna godt, så fant jeg ut at jeg ikke trengte å dra lenger enn til Telegrafbukta.

Nesten ingenting på bildet er tilfeldig. Salomonsen sier at det krever mye tålmodighet og teknikk for å ta slike bilder.

– Det er mye som skal klaffe, og nesten alt på bildet er planlagt. Stjernen ligger i ro på himmelen og er plassert i det gylne snitt. Lysene bak trærne er lysene fra byen, og så var det svakt lys fra månen som gjør stjernene klarere, forklarer han.

Kunne blitt ødelagt

Det var ikke på forhånd varslet nordlys i Tromsø natt til lørdag. Salomonsen sier han fryktet nordlyset ville ødelagt bildet av polarstjerna.

– Hadde det kommet for mye av det, så kunne bildet blitt ødelagt. Men slik det ser ut nå, så synes jeg det ser bra ut. Merkelig nok dukker nordlyset opp hele tiden i denne byen, sier han.

Nordlysbilde

Her er bildet fotograf Ole Christian Salomonsen tok natt til lørdag. Bildet er tatt med et Canon EOS 5D Mark II og med en Samyang 14 mm, 2.8 -linse.

Foto: Ole Christian Salomonsen