Hopp til innhold

Frykter utsending til Russland: – Vi er syrere, hjelp oss!

Dette er noen av de minst 20 asylsøkerne som i morgentimene ble hentet fra to asylmottak i Nord-Norge. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) reagerer på det de mener er uverdig behandling av mennesker på flukt.

Asylsøkere ber om hjelp fra Kirkenes

BER OM HJELP: «Vi er syrere, hjelp oss!», står det på en av plakatene asylsøkerne viser frem. Bildet er det en asylsøker som har tatt for aksjonsgruppa Refugees Welcome to Trondheim på ankomstmottaket Vestleiren i Sør-Varanger.

Foto: Privat

– Hvis jeg returneres til Russland, kommer jeg til å bli sendt til Syria, sier en 27 år gammel asylsøker som NRK er i kontakt med på ankomstmottaket Vestleiren i Sør-Varanger.

Mannen dro til Russland for å slippe å tjene i den syriske hæren. Han fikk studentvisum i Russland, men sier at han dro til Norge i september etter å ha fått beskjed om at han måtte dra tilbake til Syria.

Tidlig lørdag ble han vekket av to polititjenestemenn som ba ham pakke sakene sine. Like etter satt han på et fly til Kirkenes, uten informasjon om hva som var i ferd med å skje.

Politiets utlendingsenhet (PU) vil verken bekrefte eller avkrefte om det nå pågår en politiaksjon for transportere asylsøkere tilbake til Russland.

Norge ble sterkt kritisert av FN i går

Jon-Ole Martinsen, Noas

KRITISK: Jon Ole Martinsen mener Norge bør bremse utsendingen til Russland og høre på kritikken fra FN.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

NOAS har vært kjent med at utsendingen til Russland vil bli trappet opp denne uken. De reagerer på måten asylsøkerne blir håndtert:

– Politiet begrunner det at de ikke sender ut forvarsel med faren for at folk stikker av. Men å gjøre det på denne måten, skaper også frykt som kan føre til at folk drar fra mottaket. Spesielt kritikkverdig er det når barnefamilier rives opp av senga, sier Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver i NOAS.

NRK erfarer at syv personer er hentet fra et asylmottak i Seiland i Alta, og 13 fra Målselv i Troms tidlig lørdag. Disse skal ha blitt flydd til ankomstmottaket Vestleiren i Sør-Varanger.

Dette er dagen etter FN gikk ut og kritiserte Norge for å sende syrere tilbake til Russland.

Martinsen mener Norge bør vurdere kritikken nøye:

– Jeg frykter at konsekvensen er at vi sender folk til døden, sier Martinsen.

Sendes ut mens klagen vurderes

Jøran Kallmyr

TRYGT: Jøran Kallmyr sier at Norge ikke sender flyktninger som risikerer forfølgelse eller tortur ut av landet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I november ga justisminister Anders Anundsen (Frp) en klar instruks til UDI og UNE om at asylsøkere som kommer til Norge etter å ha hatt opphold i Russland, skal få avslag uten realitetsbehandling.

Man har rett til å klage på avgjørelsen, men kan bli sendt til Russland mens klagen håndteres, opplyser statssekretær Jøran Kallmyr til NRK.

– Vi vet ikke nok hva som skjer med disse menneskene etter at de kommer til Russland. Om de blir satt i fengsel eller sendt tilbake til Syria, er det ikke lett å hjelpe dem med en advokat i Norge, sier Martinsen.

27-åringen NRK har snakket med sier han er i kontakt med NOAS og har bedt om advokathjelp.

– Jeg er redd, jeg stoler ikke på myndighetene i Norge, sier mannen.