Hopp til innhold

Frykter liv vil gå tapt i helga: – Dette er en evig rulett med befolkningens liv som innsats

To ambulansefly står igjen på bakken i helga. Pilotmangelen i luftambulansetjenesten skaper bekymring og uro blant leger i Nord-Norge.

Mads Gilbert

– Må et liv gå tapt før noen tar tak i problemet, spør klinikkoverlege Mads Gilbert, ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Beredskapen i nord har vært betydelig svekket den siste tiden, etter Lufttransport tapte kampen om ny kontrakt for sommeren 2019. Flere piloter sluttet, og ambulansefly blir stående på bakken.

En som har fått kjenne alvoret på kroppen er Andris Lacis. Han ble akutt syk hjemme i Kirkenes, og måtte fraktes til Tromsø for en komplisert hjerteoperasjon. Grunnet mannskapsmangel var det ikke mulig å bruke ambulansefly, og i stedet måtte det tas i bruk ambulansehelikopter fra Tromsø.

Å bruke helikopter på en så lang strekning svekker beredskapen rundt Tromsø, men denne gangen var det eneste mulighet.

Andris Lacis på sykehus i Tromsø

Andris Lacis sprakk livpulsåren i sitt hjem i Kirkenes, og var avhengig av ekspertisen i Tromsø.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Han kunne ikke blitt operert et annet sted enn Tromsø, sier overlege Mads Gilbert, ved akuttmedisinsk klinikk på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), som frykter slike situasjoner vil kunne gjenta seg.

To ambulansefly står i helga

Dette bekymrer flere leger i Nord-Norge. Særlig når det atter en gang står ambulansefly på bakken i helga.

– Slik vi ser situasjonen så er det fare for liv og helse, sier kommunelege Hanne Heszleim-Lossius på legekontoret i Berlevåg.

Hun og kollegaene hennes krever at problemet blir tatt tak i, og håper folk i nord snarest vil få den samme helsehjelpen som resten av Norge får.

– Man kan ikke sende et akutt sykt barn i timevis til Hammerfest, eller en fødende kvinne i bil 30 mil over fjellet til Kirkenes, sier Heszleim-Lossius.

Helikopterfly

Pilotmangelen i luftambulansetjenesten har skapt mye bekymring i Nord-Norge den suste tiden. Nå er to fly satt på bakken.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Tror ikke på snarlig løsning

Gilbert er ikke imponert over arbeidet som hittil er gjort for å finne en løsning på problemet. Han mener det er på tide med snarlig handling fra Stortinget, styringsmakter og regjeringen.

Wilhelmsen

Administrerende direktør Frank Wilhelmsen i Lufttransport.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Dette er en evig rulett hvor innsatsen er befolkningens sikkerhet, liv og helse, sier Gilbert.

Administrerende direktør i Lufttransport, Frank Wilhelmsen, sier derimot han ikke tror problemet vil bli løst med det samme. Han frykter at driften fremover vil bli svært utfordrende.

I dag fikk Lufttransport nok en kjip beskjed: nærmere 20 teknikere i underselskapet LT Tech vil trolig miste jobben når Babcock Scandinavian Air Ambulance (BSAA) tar over driften.