Frykter hatytringer hindrer unge i å engasjere seg politisk: – På tide med strengere straff

Stortingsrepresentant Sandra Borch er positiv til at trusler og hatmeldinger mot politikere nå skal tas mer på alvor. Hun frykter at nettopp hatytringer hindrer unge i å engasjere seg politisk.

Statsminister Erna Solberg i Stortingets spørretime.

Senterpartiets Sandra Borch har fått både drapstrusler og opplevd sjikane.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg tror det bidrar til at mange unge kvier seg for å delta i debatten, og at terskelen for å melde seg inn i et ungdomsparti blir høy. Som ung politiker blir man utsatt for ganske mange nettkommentarer, og det er tøft å stå i, sier Senterparti-politiker, Sandra Borch.

Mandag ble det klart at PST nå skal kartlegge trusler og hatytringer mot politikere.

– Et bra tiltak, mener Borch.

– Det er tøft å stå i det

Senterpartipolitikeren er en av stadig flere politikere som har opplevd å få drapstrusler og hatefulle kommentarer. Denne typen trusler har nemlig blitt et stadig større problem, og nå er det et klart mål om at de som truer skal bli stilt til ansvar.

– Drapstrusler og sjikane er dessverre en del av hverdagen for mange politikere. Jeg har tidligere tatt til orde for at man burde tatt mer tak, så det PST og Kripos gjør nå synes jeg er veldig bra.

Borch innrømmer at hatytringer har tatt på. Da hun i 2013 valgte å ikke stille til gjenvalg som leder i Senterungdommen var det blant annet på grunn av hets, trusler og hatytringer.

– Det er klart at jeg har blitt hardhudet med årene, men når jeg kom inn i politikken for ti år siden var det ganske tøft å stå i det.

PST-sjef Benedicte Bjørnland, sier at de ønsker å forebygge at ungdomspolitikere trekker seg fra politikken på grunn av truende ytringer. Sandra Borch er enig i at hatytringene kan bidra til at unge unngår å engasjere seg politisk.

– Det skal ikke være sånn at unge kvier seg for å delta i den offentlige debatten. Strengere straffer for hatytringer og trusler kan derfor ha stor preventiv effekt, sier Borch.

– Det er forkastelig

– Det er trist at man må bli vant til hatytringer. Det kommer en del kommentarer på utseende, og man får ofte høre «du er ung og dum og vet ikke hva du snakker om», sier Aleksandra Seljeseth fra Troms AUF. Både hun og Sebastian Henriksen i Unge Høyre har lagt godt merke til at mange unge ikke tør å delta i den offentlige debatten nettopp fordi de frykter hetsen.

– Det at voksne mennesker rakker ned på ungdommer synes jeg er forkastelig, og det er et problem at unge folk ikke tør å heve stemmen sin, sier Seljeseth.

Ungdomspolitikerne synes det derfor er positivt at PST vil jobbe mot hatytringer.

– Det er nok spesielt vanskelig å forholde seg til hatytringer i begynnelsen av en politisk karriere. Derfor er det utrolig viktig at dette arbeidet nå settes i gang, og at vi får en debatt rundt dette.

Aleksandra Seljeseth og Sebastian Henriksen

Ungdomspolitikerne Aleksandra Seljeseth og Sebastian Henriksen er glad for at trusler og hatytringer mot politikere skal tas på mer alvor fremover.

Foto: PRIVAT

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Sveinung Åsali gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark