Frykter at de største Statoil-kontraktene går til Vestlandet

Lokale aktører i Nord-Norge har brukt store ressurser på å skaffe seg samme kompetanse som sine konkurrenter i sør. Likevel taper de nå lukrative kontrakter til konkurrentene.

Hammerfest Industriservice

Hammerfest industriservice har brukt flere titalls millioner kroner på å kvalifisere seg for oppdrag i forbindelse med utbyggingen av Johan Castberg.

Foto: Allan Klo / NRK

– Vi hadde store forventninger om at det skulle bli mange oppdrag i forbindelse med utbyggingen av Johan Castberg. Men så langt har de kontraktene latt vente på seg, sier daglig leder i Hammerfest industriservice, sier Bengt Holmgren.

Holmgren

Nord-Norge taper kampen om de store petroleums-oppdragene, mener daglig leder i Hammerfest industriservice, Bengt Holmgren.

Foto: Allan Klo / NRK

Holmgren leder en bedrift som siden 1947 har jobbet med bygging og vedlikehold av fiskefartøy. Men de siste årene har selskapet rettet seg inn mot olje- og gassindustrien.

– Vi har brukt flere titalls millioner kroner på å kvalifisere oss for oppdrag i forbindelse med Johan Castberg-utbyggingen. Likevel ser vi at kontaktene går til bedrifter lenger sør, sier Holmgren.

Vanskelig å komme inn på et nytt marked

Hammerfest Industriservice er den eneste bedriften i Nord-Norge som har et sveiseverkstedet på internasjonalt nivå. De har samme kompetanse som tilsvarende bedrifter på Vestlandet.

Likevel opplever bedriften at det er vanskelig å nå opp i konkurransen med bedrifter sørfra.

– Vi blir ofte spurt om bedriften har gjort jobben før. Det kan vi ikke vise til, fordi vi er nye i markedet. Hvis vi ikke lykkes nå, kommer Hammerfest til å bli en containerhavn i all fremtid. Vi er avhengig av de store jobbene for å klare å utvikle industrien her, sier Bengt Holmgren.

Jobber for å kvalifisere bedriftene i nord

Prosjektdirektør for Johan Castberg, Knut Gjertsen fra Statoil, svarer ikke direkte på kritikken, men sier at de jobber hardt for å kvalifisere leverandørene i Nord- Norge.

Knut Gjertsen

Prosjektdirektør for Johan Castberg, Knut Gjertsen i Statoil, sier de jobber tett med nordnorske bedrifter for å gjøre dem i stand til å ta oppdrag for petroleumsindustrien i nord.

Foto: Allan Klo / NRK

– Vi har samlet aktørene til et leverandørseminar, og gitt dem all den informasjonen de trenger for å komme i posisjon. Dette er en prosess som går framover, og som vi håper gir uttelling for de nordnorske bedriftene.

I hvilken grad kan Statoil påvirke en prosess som fører til at flere nordnorske bedrifter får oppdrag?

– Vi kan være tydelige overfor våre hovedleverandører at vi ønsker å trekke industrien nordover.

Administrerende direktør Kjell Giæver, i Petroleumsindustriens paraplyorganisasjon i nord, ber bedriftene være tålmodige.

– Sånn vi ser det er det ikke godt nok i dag, men optimismen er stor for at det ser bedre ut om noen måneder, mener Kjell Gjæver i Petro Arctic.

Ansatte på Aker Kværner på Stord

Ansatte på Aker Kværner på Stord feiret i februar 2018 storkontrakten med Statoil om bygging av Johan Castberg-plattformen.

Foto: Mariann Gjerde / NRK