Hopp til innhold

De nye kommunestyrene: MDG har flest kvinner, FrP har færrest

Av Miljøpartiet De Grønnes medlemmer i kommunestyrene er over halvparten kvinner. Hos partiene på høyresiden dominerer fortsatt mennene.

Hilde Opoku

GRØNNE KVINNER: Miljøpartiet de Grønne topper kvinnestatistikken i 20 av de største kommunene her i landet. Et resultat av en bevisst satsing, mener talspersom Hilde Opuko.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

En undersøkelse som NRK har gjennomført i landets 20 største kommuner viser at Miljøpartiet De Grønne har flere kvinner enn menn blant sine folkevalgte, med en kvinneandel på 53 prosent.

– Dette er vi veldig fornøyd med. Vi har vært bevisste på å oppfordre lokallagene våre til å nominere kvinner på topp, og vi har jobbet bevisst i grønne nettverk for å få flere damer inn i politikken, sier MDGs talsperson Hilde Opoku.

– Det er veldig viktig at kvinnestemmer høres for at vi skal få en nyansert samfunnsutvikling, sier Opoku.

I de 20 største kommunene er kvinneandelen på de folkevalgte i gjennomsnitt 41,5 prosent. For alle landets kommuner er tallet 38 prosent kvinner.

Blant landets ordførere er en knapp firedel av dem kvinner.

Rødt og kvinnelig

Partiene Rødt og SV følger MDG hakk i hæl etter med begge en kvinneandel på 52 prosent i kommunestyrene.

Landets største parti, Arbeiderpartiet, har 45 prosent kvinner i kommunestyrene.

På jumboplass ligger FrP med mindre enn en tredel kvinnelige kommunestyrerepresentanter. Partiet har bare 32 prosent kvinner blant sine folkevalgte representanter.

Helge Andre Njåstad

FLEST MENN: Frp er det partiet med flest menn og lavest kvinneandel i kommunestyrene. Det er ingen utvikling å være urolig for, mener Helge André Njåstad.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det er velgerne som bestemmer hvordan kommunestyrene skal være sammensatt. Det er ikke et uvanlig lavt tall for oss, og ikke nok til at vi blir urolige. Målet er å ha dyktige kvinner og menn i politikken og dyktighet avgjør hvem som blir nominert og hvem som blir valgt. Men vi trenger likevel flere kvinner, sier FrPs Helge André Njåstad.

KrF følger etter med en kvinneandel på 34 prosent, Høyre med en andel på 39 prosent.

– Dette er dårlige tall. Vi må jobbe knallhardt med å få flere kvinner inn i politikken Vi må løfte frem flere unge dyktige kvinner og sette enda flere kvinner på toppen av listene i nominasjoner, sier KrFs Geir Jørgen Bekkevold.

Må speile folket

Likestillings og Diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener det er avgjørende i et demokratisk samfunn at de folkevalgte speiler den befolkningen de skal tjene.

– Jeg er overbevist om at de partiene som tar likestilling på alvor, de trekker til seg et mangfold av velgere og de evner ogs¨å tiltrekke seg flere kvinner til politiske verv, sier Ørstavik.

Verdivalg

Hvordan skal man så få flere kvinner til å satse på politikk?

I tillegg til at partiene selv på satse bevisst på unge kvinnelige talenter, mener MDGs Opoku at det også er et verdivalg som den enkelte kvinne må ta.

– Politikk tar tid. Politikken er min hobby, jeg har ikke tid til å være i helsestudioer. Slik sett blir det et verdivalg for meg hva jeg bruker tid på, sier Opoku.

.

AKTUELT NÅ