Hopp til innhold

Monica Nielsen er Altas nye ordfører: – Vi skal jobbe i lag

Arbeiderpartiets Monica Nielsen fikk 18 av 35 stemmer da det var skriftlig valg av ordfører i kommunestyret i Alta. Én stemme mer enn Frps Ronny Berg.

Monica Nielsen

Monica Nielsen (Ap) ble mandag ny ordfører i Alta. Her gir den tidligere ordføreren Laila Davidsen ordførerkjedet videre.

Foto: Gyda Katrine Hesla / NRK

Valglogo

Monica Nielsen fra Arbeiderpartiet blir ny ordfører i Alta. Det skjedde etter at Frp-utbryter Ellinor Nilsen tok plass sammen med de rød-gul-grønne i kommunestyret, som møttes til sitt andre konstituringsmøte mandag.

Ellinor Nilsen

Ellinor Nilsen, uavhengig representant.

Foto: Gyda Katrine Hesla/NRK

Nielsen fikk 18 av 35 stemmer under den skriftlige voteringen. Motkandidat var Frps Ronny Berg.

– Det er ikke et historisk resultat, at det er 18-17, men det tar vi med oss videre, kommenterer Nielsen.

At Ap måtte ha med seg en Frp-utbryter for å sikre seg flertall i det nye kommunestyret tror Nielsen skal gå greit.

– Vi har hatt uavhengige representanter i dette kommunestyret og andre steder i landet tidligere. Slik er det, sier hun.

Anita Håkegård Pedersen (SV) er valgt til varaordfører.

Vil snakke om politikk

Det første konstitueringsmøtet for en uke siden ble avbrutt da Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre, Kystpartiet og Senterpartiet forlot møtet i protest. Dette fordi Frp-representant Ellinor Nilsen hadde brutt med eget parti, og istedenfor ville sikre Ap, SV, KrF og Miljøpartiet De Grønne flertallet og den nye ordføreren i Alta.

Arbeiderpartiet ville ikke utsette møtet, og dermed forlot de borgerlige partiene konstitueringsmøtet i protest.

Etter en uke med mye støy i det politiske miljøet i Alta ønsker den nye ordføreren at det kommunestyret skal konsentrere seg om politikk fremover.

– Vi skal forme fremtidens Alta, vi skal få frem gode saker, og vi skal jobbe i lag. Det ser vi frem til, og så har jeg forventninger til at dette kommunestyret fronter politikken de ønsker for Alta, sier Nielsen.

– Vi kommer til å jobbe slik et kommunestyre skal gjøre fra dirigentbordet, sier Nielsen.

Nielsen_Pedersen

Den nye politiske ledelsen: Varaordfører SVs Anita Håkegård Pedersen (f.h.) og Aps Monica Nielsen. Videre: Rådmann Bjørn-Atle Hansen og assisterende rådmann Målfrid Kristoffersen.

Foto: Gyda Katrine Hesla/NRK

Levrte egne lister

De borgerlige ba om forholdstallsvalg da det mandag skulle velges representanter til formannskapet. Ap, SV, KrF, Miljøpartiet De Grønne og uavhengig representant Ellinor Nilsen stilte ei felles liste.

Det samme gjorde Frp, Kystpartiet og Senterpartiet, mens Venstre og Høyre fremmet sine egne lister. Ifølge Bengt Rune Strifeldt i Frp var det ingen dramatikk bak dette. Årsaken var valgtaktikk. Partiene skal fortsatt samarbeide i opposisjonen, uttaler Strifeldt.

I tillegg til Nielsen og Pedersen består formannskapet for øvrig av Knut Klevstad (KrF), Ole Steinar Østlyngen (Ap), Otto Erik Aas (SV), Hilde Søraa (Ap), Ronny Berg (Frp), Rut Olsen (Kp), Jan Martin Rishaug (Sp), Marianne Haukland (H) og Trine Noodt (V).

Laila Davidsen

Avtroppende ordfører, Laila Davidsen (H).

Foto: Gyda Katrine Hesla/NRK

Davidsen var skuffet

Avtroppende ordfører Laila Davidsen (H) ba i starten av møtet om at kommunestyret må ta ansvar for en stabil, politisk situasjon fremover. Hun mente det som skjedde sist uke var uverdig og skuffende.

– Politikerne har et stort ansvar for å snu dette tilbake, få troverdigheten til Alta-politikerne tilbake og sørge for at Alta fremstår som foretrukket sted for gammelt og nytt næringsliv, for nye og gamle innbyggere, sa hun.