Her skaper snøen trafikkproblemer

Snø på bakken og vanskelige kjøreforhold i september, ga langt flere utfordringer for folk enn forventet i nord mandag morgen.

Bil på tverra, avising av fly, avlyste bussavganger og kø på snødekte veier.

Dette er starten på uka som møtte mange i Troms og Finnmark mandag morgen.

– Det er ikke rekordtidlig snøfall ettersom det har snødd rundt 5. september i Tromsø i 1971 eller 1972. Det er likevel uvanlig at det kommer snø som legger seg på bakken så tidlig, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge i Tromsø, Hanneke Luijting.

Hun forteller at det i Troms har kommet 9 centimeter snø det siste døgnet. Hvordan snødybden er ellers har de ikke fått klart ennå, men Vervarslinga venter tallene inn på formiddagen mandag.

Vinterføret har også ført til noen små trafikkuhell i Troms. En bil har blant annet sklidd av vegen på Sørkjosfjellet på grunn av det glatte føret. Det er ikke meldt om personskade. Politiet har vært på stedet med en patrulje, og trafikken går nå som normalt i området.

Snødekt Tromsø fra lufta

Snødekt Tromsø by slik det ser ut mandag morgen fra lufta gjennom et flyvindu.

Foto: Jørn Inge Johansen

Kom snø sist i juni

Som en kuriøs fakta midt i snøkaoset i nord, forteller meteorolog Luijting at det kun er 3 måneder og 5 dager siden sist det kom snø i nord.

– Det kom jo snø sent i juni, så man kan si at det har vært en litt kort sommer, småhumrer Luijting.

Nå skriver vi 22. september og snøen har lagt seg som et hvitt teppe i nord. Blant annet kom det melding om at brøytebilen har kjørt hele natta over Kvænangsfjellet grunnet kraftig snøfall.

Laster Twitter-innhold
Snødekt E6 i Seida i Tana

Seida i Tana klokka 0700. Va ekkelt å kjøre med sommerdekk, skriver Fredrik Sylvester Hildonen til NRK Nordnytt på Facebook.

Foto: Fredrik Sylvester Hildonen

Vanskelige kjøreforhold

Mange ble også møtt av nedsnødde biler med sommerdekk, og snødekke på veien til jobb. Det var nok flere som ikke var helt forberedt på det.

– Vi ber om at publikum tar hensyn til at det er glatt på veiene i distriktet grunnet snøfall i natt, skriver operasjonsleder ved Vestfinnmark politidistrikt.

Obs-meldingen på Yr er nå følgende: «Søndag og mandag ventes lokalt vanskelige kjøreforhold i høyere strøk pga. snøbyger, mest om natten og morgenen.»

Av meldinger rundt i både Troms og Finnmark meldes dette:

  • Det står et kjøretøy står på tverra i Storsvingen i Hammerfest. Den hindrer øvrig trafikk å passere på riksveg 94, hovedfartsåra ut fra Hammerfest. Politiet melder kl. 7.17 at de er på vei til stedet.
  • Avising av fly på Tromsø lufthavn gjør at det kan være små forsinkelser på avganger fra Langnes som følge av avising av flyene.