Hopp til innhold

Mener næringen kan stå overfor sitt «metoo»: – Sjokkert over hva jeg hører

Nå har avtroppende fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen sendt brev til landets redere der han ber dem ta grep mot seksuell trakassering og overgrep om bord, og oppfordrer sin etterfølger til å gjøre det samme.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H)

DYTTER ANSVAR OVER PÅ ETTERFØLGEREN: Rett før Odd Emil Ingebrigtsen (H) går av som fiskeriminister oppfordrer han sin etterfølger til å ta grep for å stanse seksuell trakassering i fiskerinæringen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Jeg må si at jeg er faktisk sjokkert over hva jeg hører, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

I Helgemorgen forteller Ingebrigtsen at han har fått mange henvendelser om trakassering om bord i fiskebåter. Han mener at noen av sakene han har hørt om hører hjemme hos politiet.

– Litt av problemet for den del av de her unge kvinnene er at de har ingen å gå til. Det er veldig viktig at slike forhold blir anmeldt. Det her er ulovlige forhold som vi ikke kan være bekjent av, og da må det følges opp av politiet.

Beskjed til etterfølgeren

Krever handling

Fisker Susanne Mortensen fra Tromsø fortalte sist helg sin historie.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Debatten om trakassering av kvinnelige fiskere blusset opp sist helg. Fisker Susanne Mortensen fra Tromsø skrev en kronikk i NRK Ytring om hvordan hun har opplevd trakassering om bord.

Nå ønsker den avtroppende fiskeriministeren tiltak. Fredag sendte Ingebrigsten ut et brev til landets redere og fiskebåtrederier. Her understreker han blant annet at det er arbeidsgivers plikt å ta vare på sine ansatte.

I brevet oppfordrer han rederne til å ta en ledelsesansvar, og å ta situasjonen på høyeste alvor. Å forandre en kultur er noe som må gjøres fra toppen, mener Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen har nå tatt kontakt med Likestillings- og diskrimineringsombudet for å diskutere muligheten for en mulig oppnevning av for en særskilt ombudsperson for kvinner i fiskerinæringa.

– Jeg vil oppfordre min etterfølger til å følge opp ytterligere med tiltak. Det kan for eksempel være at fiskeritillatelsene skal ha et krav om politiattest.

Myrseth: – Drittsekker

Etterfølgeren kan bli Cecilie Myrseth, fiskeripolitisk talsperson Ap. Myrseth mener folk som trakasserer er «drittsekker».

– Vi har ikke plass til denne type folk i næringa, sier hun.

Cecilie Myrseth, Ap

Cecilie Myrseth fra Arbeiderpartiet vil ta grep.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Myrseth mener situasjonen er en skam. Og at det må ryddes opp. På flere fronter.

– Det viktigste er jo holdingsarbeid og stille krav til ledere i fiskerinæringa som er nødt til å ordentlige grep nå. I tillegg må likestilling og rekruttering være en del av fiskeripolitikken, sier Myrseth.

Hun forteller at også hun den siste uka blitt kontaktet av så mange som har det hun beskriver som grove og forferdelige historier å fortelle.

– De forteller om misbruk, overgrep og trakassering. De forteller om sosial dumping, om oppsigelser og varsling som ikke er blitt tatt på alvor. Historier som gjør sterke inntrykk, sier Myrseth.

– Dette er tøffe, modige kvinner som jobber på havet. De historiene og de damene kjenner jeg på et sterkt ansvar for å forvalte på en god måte. Og det må vi gjøre med å stille krav og ta det med oss inn i det politiske arbeidet i både regjering og storting, sier hun.

Næringens metoo

Fiskeriminister Ingebrigtsen viser til den verdensomspennende grasrotkampanjen, metoo, mot trakassering og seksuelle overgrep. Den startet i USA i 2017.

– Det er viktig at vi nå har flomlyset på, slik at trollet kommer frem i lyset og til slutt sprekker. Det kan se ut til at fiskerinæringa her kan komme til å få sin «meeto», sier han.

Informasjonsleder i organisasjonen Fiskebåt, Odd Kristian Dahle, viser til at det i dag er få kvinner i fiskeriene.

– Får vi opp andelen vil nok det kunne utjevne balansen litt. Jeg tror også det er viktig å få opp kvinnelige ledere på båter. Slik som skippere og maskinister eller andre funksjoner der de får større ansvar og dermed også kan legge litt føringer.

LES OGSÅ: