Hopp til innhold

Fiskeriministeren trekker seg fra Frimurerordenen – har ikke vurdert å trekke seg som minister

Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) har meldt seg ut av Frimurerordenen etter råd fra Erna Solberg, men han har overhodet ikke vurdert å trekke seg fra sin ministerpost.

Geir-Inge Sivertsen foran rådhuset i Lenvik.

Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen sier han har bedt om å tre ut av Frimurerordenen etter råd fra statsminister Erna Solberg.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/NTB

Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) bekreftet onsdag ettermiddag at han har meldt seg ut av Frimurerordenen.

– Erna Solberg anbefalte i går at jeg trekker meg fra Frimurerordenen fordi det vil gjøre min hverdag enklere. Det syntes jeg var et godt råd. Jeg har i dag varslet om at jeg ønsker det, sier Sivertsen til NRK.

Han sier det var en enkel avgjørelse å ta, etter som han ikke har vært et særlig aktivt medlem i losjen.

– Jeg forstår at noen kan stille spørsmål ved å være medlem i en losje der andre, i for eksempel den næringen jeg har ansvar for, er medlem. At det kan være krevende med tanke på habilitet. Fordi dette kan bli en utfordring, er det like greit at jeg kvitter meg med det og søker om å tre ut, sier Sivertsen.

– Hvorfor har du ikke gjort det før?

– Det er av to grunner. Fordi jeg ikke har reflektert over at det var en utfordring, selv om jeg vet at det har vært en utfordring for tidligere ministre. Og så har jeg vel egentlig følt at jeg var såpass passiv at jeg ikke har vurdert det som utfordrende.

– Har ikke vurdert å trekke seg

Geir Inge Sivertsen sier han nå ikke har andre verv som kan by på interessekonflikter eller habilitetsutfordringer, etter som han har varslet alle styrer og selskaper han har hatt en rolle i.

– Jeg satt i sju styrer, først og fremst lokalt i nord. De har jeg varslet og trådt ut av. Jeg har søkt og fått permisjon fra de politiske vervene jeg hadde. Når jeg i tillegg i dag har varslet at jeg ønsker å tre ut av Frimurerordenen, har jeg ingenting som kan være til hinder for den jobben jeg er satt til å gjøre, sier han.

Fiskeriministeren har også mottatt kraftig kritikk i saken om at han søkte og fikk 120.000 kroner i etterlønn som ordfører og full godtgjørelse som folkevalgt i fylkestinget samtidig som han hadde full lønn som statssekretær.

Mandag la han seg flat for kritikken, sa han har annullert avtalen med Senja kommune, ført pengene tilbake på kommunens konto og søkt om permisjon fra fylkestinget.

– Har du vurdert å trekke deg?

– Overhodet ikke. Jeg er motivert for å gjøre den oppgaven jeg skal som fiskeriminister. Det er mange oppgaver som venter og jeg gleder meg til å fortsette med det arbeidet, sier han.

Erna solberg bør be Fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen om å gå, mener Rødt-lederen

Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen la seg mandag flat for kritikken for å ha søkt om og mottatt 120.000 kroner i etterlønn, for jobben som ordfører i Lenvik, samtidig som han hadde full lønn som statssekretær.

Foto: Terje Pedersen

Hadde nest høyeste grad

Statsminister Erna Solberg (H) uttalte til NRK tirsdag at fiskeriministeren burde gå ut av Frimurerordenen etter at medlemskapet ble kjent.

– Jeg mener det vil være lurt å gå ut av Frimurerlosjen. Det er enklest og ryddigst å gå ut av Frimurerlosjen, sa Erna Solberg til NRK.

Flere i opposisjonen har allerede reagert kraftig på at fiskeriminister Geir Inge Sivertsen er frimurer og medlem av en losje med blant annet flere personer i sjømatnæringen, slik Fiskeribladet omtalte tirsdag.

Sivertsen hadde nest høyeste grad i Frimurerordenen. Sivertsen informerte Statsministerens kontor om saken søndag.

Solberg har så langt stått fast på at hun har tillit til Sivertsen.

NAV-klient Kari Vindenes gjorde en feil, hun fikk 30 dagers fengselstraff og to års prøvetid. Politiker Geir Inge Sivertsen har også gjort feil, kan man si, han er fortsatt Norges fiskeriminister.

Tirsdag stilte Geir Inge Sivertsen i Debatten på NRK 1. Der ble han stilt til veggs av programleder Fredrik Solvang.

– Pinlig

Martin Lægland, politisk redaktør i avisen iTromsø, kaller oppstyret rundt Sivertsens medlemskap i Frimurerordenen for pinlig.

– Dette er sånne feil man ikke bør tillate seg. Å bli irettesatt på den måten Sivertsen ble av statsministeren er svært pinlig, sier Lægland.

Han er enig med kritikerne om at fiskeriministeren burde ha sagt fra om medlemskapet sitt før han ble statssekretær i november.

– Det er problematisk at du sitter som fiskeriminister og skal ta beslutninger på vegne av næringen, samtidig som du sitter i et lukket nettverk der du møter de samme folkene som blir påvirket av beslutningene du tar, sier Lægland.

Frimurerordenen sier selv at de ikke driver med politikk eller tar beslutninger. Lægland mener likevel det er uheldig at en statsråd er med i losjen.

– Å være med i et slik lukket nettverk vil bidra til å skape spekulasjoner eller usikkerhet utad. Som statsråd er du helt avhengig av åpenhet rundt de beslutningene du tar.

Martin Lægland

Martin Lægland, politisk redaktør i iTromsø, mener frimurer-saken rundt Geir Inge Sivertsen er pinlig.

Foto: Philip A. Johannesborg