Hopp til innhold

Fire ungdomsran i Tromsø på kort tid: Ber ungdom ta kontakt

Mandagens ran var det siste av fire ran utført av og mot ungdom i Tromsø de siste to ukene. Politiet håper flere ungdommer vil ta kontakt med dem hvis de har blitt utsatt for ran.

ran i tromsø

Politistasjonssjef Anita Hermansen sier de etterforsker om det er sammenheng mellom de fire ranene.

Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRK

– Vi har fire ranssaker som har skjedd de siste par ukene og som vi etterforsker, sier politistasjonssjef Anita Hermansen.

Mandag ble en mindreårig MC-fører slått ned og ranet ved Sommerlyst skole i Tromsø. Dette er det fjerde ranet på to uker i Tromsø, og politiet etterforsker nå om det er noen sammenheng mellom ranene.

Fellesnevneren er at det er ungdom under 18 år som har utført dem.

Nå ber politistasjonssjefen både ungdommene og Tromsø-samfunnet om hjelp for å hindre at det blir en ransbølge.

– Vi ønsker at hvis ungdom har blitt utsatt for et ran, at de tar kontakt med politiet. Vi håper også foreldre og andre samarbeidspartnere som har hørt om sånne hendelser tar kontakt så vi får bedre oversikt, sier Hermansen.

Over hele landet opplever man at ungdommer som har blitt utsatt for blant annet ran ikke vil anmelde hendelsen til politiet. Det er derfor mørketall når det gjelder ungdomskriminalitet, også i Tromsø.

Nasjonal trend har nådd Tromsø

Politistasjonssjefen sier at politiet har noen navngitte personer de etterforsker i forbindelse med ranene, men i noen av hendelsene har de foreløpig ikke noen navngitt gjerningsperson.

Hun oppfordrer ungdom til å ta kontakt med politiet om de har blitt ranet eller har sett andre bli ranet. Bare på den måten kan det stoppes.

– Vi må si ifra når det skjer, og vi må være villige til å forklare oss når politiet spør, sier politistasjonssjefen.

I vinter har det vært rolig på ransfronten i Tromsø, og Hermansen ser alvorlig på at det på bare to uker har blitt begått fire ran av ungdommer.

– Vi ser på det som alvorlig at vi har ungdom som truer andre ungdommer. Det er en nasjonal trend vi ser som har nådd Tromsø også, sier hun.

Les også Ungdomskriminaliteten øker i nord: – Råere og mer respektløs enn tidligere

Anonymiserte unge i Tromsø

Tromsø kommune har en tverrfaglig samarbeidsplattform hvor fokuset er å forebygge utenforskap blant ungdom. Samarbeidet kalles U16, og hver fredag møtes de for å jobbe med konkrete tiltak.

U16-leder Bjørn Woll sier det har blitt vanskeligere å kunne hjelpe konkrete ungdommer på grunn av personvernshensyn.

– Jeg er bekymra fordi når det skjer sånne ting, så slår personvernet hardt inn når det gjelder å dele informasjon mellom kommune og politi i sånne akuttsaker. Så vi må utvikle systemer der vi er mer «hands-on» og kan agere raskt når de slår til, sier han.

ran i tromsø

U16-leder i Tromsø kommune, Bjørn Woll, sier det alltid vil være utfordringer i et ungdomsmiljø.

Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRK

Selv om han ser alvorlig på ranene som har skjedd de siste ukene, mener han det ikke er noen indikasjon på at det er en trend og at man kan vente en sommer med mye ran.

– Men å være påpasselig og følge med på hva som skjer, det må vi. Det vil alltid være utfordringer i et ungdomsmiljø, sier Woll.

Lokalsamfunnet viktig

I sommer vil kommunen gjøre flere tiltak som skal sysselsette ungdom og gi dem meningsfulle dager gjennom ferien, som blant annet kafédrift på Hella.

I likhet med politiet er Woll bekymra for at også ungdom i Tromsø raner jevnaldrende.

– Som lokalsamfunn har vi en kjempejobb å gjøre i forhold til å skape et trygt samfunn, spesielt for barn og ungdom, sier han.

Politistasjonssjef Anita Hermansen sier de følger nøye med utviklinga og gjør det de kan for å stoppe den.

– Vi er helt avhengig av at hele bybildet er med å forebygger, og vi er opptatt av at kommunen må ha de tilgjengelige midler de trenger i forhold til å forebygge ungdomskriminalitet.

Les også Politidirektøren bekymret: Stor økning i ungdomskriminalitet

Åpen høring på Stortinget om 25. juni-rapporten