Finland har mye, men ikke en fjelltopp

Finland har mange sjøer, men er dårlig forspent med høye fjell. Til alt overmål ligger det høyeste punktet på Finlands høyeste fjell i Norge. Det vil noen gjøre noe med.

Halti fjellet

Varden i bildet er Finlands høyeste punkt, Hálditšohkka.

Foto: Kent-Hugo Norheim / KUGO

– I 2017 feirer Finland 100-årsjubileum, og Norge kan gi dem en stor gave. La oss ta Finland til nye høyder, skriver initiativtakeren til Facebook-aksjonen som vil gi høyeste punktet på Finlands høyeste fjell til – ja, nettopp Finland.

kart finland norge

Hvis du følger streken nedover til venstre fra krysset i midten, ser du en liten tegnet trekant. Det er dette området Facebookgruppen ønsker å gi bort.

Den høyeste toppen på Halti ligger innenfor grensen Troms. Den nest høyeste toppen er i Finland. Det er det noen nå vil gjøre noe med.

På Facebook-gruppa «Halti som jubileumsgave» skriver initiativtakerne:

«I forbindelse med Finlands hundreårsjubileum i 2017 kan Norge gi dem en høytidelig gave.

Målet med siden er å se om hvor mange nordmenn som er interessert i å gi Finland toppen av Haltifjellet, som ligger 20 meter innenfor Norges grenser, i jubileumsgave i 2017.

Siden Finlands høyeste punkt i dag ligger litt lavere på Haltifjellet vil dette føre til at Finland på sitt hundreårsjubileum kan endre både sine historie- og geografibøker for å gjenspeile et nytt høydepunkt.»

Ráisduottarháldi på Halti

Varden på Ráisduattarháldi, som altså ligger i Norge, med utsikt til Finlands høyeste topp til venstre i bildet.

Foto: Kent-Hugo Norheim / KUGO

Høyeste punkt i dalsiden

Bak ideen står en 75 år gammel mann fra Sundvollen i Buskerud. Når NRK ringer Bjørn Geirr Harsson svarer han kjapt:

– Ja, var ikke det en kreativ idé? Jeg fløy over der i 1972 og målte tyngdekraften langs grensen, og da stusset jeg på hvorfor i all verden de ikke hadde fått denne toppen her, sier Harsson.

Han forklarer at hvis vi gir bort fjelltoppen til vårt naboland, mister Norge knapt 0,05 kvadratkilometer.

– Vi gir ikke bort noen deler av Norge, det er jo knapt merkbart. Og jeg er sikker på at finnene setter stor pris på å få den, sier 75-åringen.

– Deres høyeste punkt ligger jo ned i dalsiden.

Bjørn Geirr Harsson

Bjørn Geirr Harsson er i dag pensjonist, men er utdannet geofysiker. Han har i mange år jobbet for Statens kartverk.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Har en mistanke

Men Harsson er ikke grunnleggeren av facebooksiden som er opprettet. Han er ikke på sosiale medier.

– Jeg har en ikke så rent liten mistanke om at det kan være min sønn som er administrator. Jeg har fortalt om forslaget til mine sønner, sier han.

Torsdag sendte Harsson en e-post til kartverksjef Anne Cathrine Frøstrup, hvor han foreslo jubileumsgaven, og anbefalte henne å ta tråden videre.

– Jeg må si at jeg synes det er en veldig god idé, selv om jeg har kommet på den selv. Men det er en fin gave å gi til et land som mangler et høyt fjell, og der det høyeste fjellet ikke er på en topp, sier Harsson.