Hopp til innhold

Fire lastebiler fikk kjøreforbud: – Et dekk som eksploderer kan bli alvorlig

En sjåfør fikk et gebyr på over 20.000 kroner etter kontrollen som ble avholdt i Øst-Finnmark i regi av Statens vegvesen.

Et av vogntogene som ble kontrollert under storkontroll i Tana og Sør-Varanger i Finnmark 21 og 22. februar.

Flere vogntog ble kontrollert i Tana og Sør-Varanger i Finnmark 21 og 22. februar. Fire lastebiler fikk kjøreforbud, to for tildekte lys av snø, et for manglende lastsikkring og et som hadde overlast på drivakslingen.

Foto: Statens Vegvesen

– Vi er på veien for å ivareta trafikksikkerheten, overlast går jo utover veien og kjøretøyet og sikkerheten for andre som er på veien.

Det sier Tor Steinar Wikan i Statens vegvesen etter at flere trailer tidligere i uka fikk bruksforbud, og trailer fikk også 22.200 kroner i gebyr for overlast på drivakslingen.

Under storkontrollen ble tunge kjøretøy kontrollert, og blant annet sjekket vegvesenet bremser, sikring av last og lys.

UP gjennomførte promillekontroll, mens vi tok teknisk kontroll og kontroll på beltebruk. Alle hadde beltene på når dem kom til kontrollplassen.

Statens vegvesen har jevnlig slike kontroller langs norske veier, og nylig ble en utenlandsk sjåfør anmeldt etter brudd på kjøre og hviletiden.

Bidrar til å gjøre veien tryggere

Wikan, som var med å utføre kontrollene, sier at dette er et viktig grep for å gjøre norske veier tryggere.

– Det er med å ivareta vårt mål om null skadde og drepte i trafikken, mange ledd spiller inn her alt fra sjåfører og kjøretøy som er på veien.

Han sier overlast på drivakslingen på et vogntog kan gå utover dekkene som igjen kan bli trafikkfarlig.

– Et dekk som eksploderer kan treffe en bil eller en person kan bli alvorlig. Så ved å avdekke dette i en kontroll gjør vi det vi kan for å gjøre veien tryggere for alle.

Resultat etter storkontroll i Sør-Varanger og Tana.

Her ser vi bremsene til en av lastebilene som ble kontrollert. Bremse skiven skal være blank og snøen skulle ha tint hvis den hadde vært i orden forklarer Tor Steinar Wikan i Statens vegvesen.

Foto: Statens Vegvesen

Les også Utenlandsk sjåfør anmeldt etter trafikkontroll: – Vi måtte innhente vogntoget

Statens vegvesen hadde i uke 5 en kontroll i Alta kommune. En trailer stoppet ikke på kontrollen. Sjåføren ble anmeldt for dette.

Norske veier er blitt tryggere

Tross den trafikkfarlige feilen som ble avdekket på kontrollen sier Wikan at sikkerheten på norske veier stadig blir bedre.

– Det vi ser er at det har blitt bedre blant annet på dette med kjøre- og hviletiden hos sjåførene, så det skjer en endring.

Wikan opplyser at Statens vegvesen skal frem mot våren ha mer fokus på beltebruk i buss og varsler flere kontroller.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark