Hopp til innhold

Får ikke søke om å fiske med turistene før etter at sesongen har begynt

Først etter at sesongen er i gang, får Roar Bekkelund sende inn søknad om å ta med turistene for å fiske kongekrabber. I tre år har han klaget på sommelet – til ingen nytte.

Kongekrabbe

Yrkesfiskerne kan holde det gående hele vinteren, men reiselivet setter krabbefangsten på vent mens de venter på papirmølla.

Foto: Elvi Rosita Norvang-Herstrøm / NRK

– Man kan ikke sitte på et kontor uten kontakt med virkeligheten og fatte beslutninger som begrenser næringsvirksomheten, smeller det fra Roar Bekkelund.

Han er lei av at det i praksis er ulovlig å ta med turister ut for å fiske kongekrabbe etter nyttår hvert år.

Mens yrkesfiskerne kan fange krabber uten stans, må turistnæringen pent vente. De vet ikke når de kan starte opp igjen. Først etter 1. januar har det vært mulig å søke om kvote, og så tar det noen uker å behandle søknadene.

– Dette må det ryddes opp i. Vi kan ikke ha det slik at man år etter år ikke klarer å utføre en forsvarlig forvaltning.

I tre år har han bedt Fiskeridirektoratet om å lage nye rutiner. Hver gang håper han de har lært. Hver gang blir han skuffet.

Roar Bekkelund

Roar Bekkelund mener myndighetene ikke har tatt reiselivet alvorlig. Han klager på sommel med kvotene og fredning av krabben i april.

Foto: NRK

Skaper lovbrytere

– Jeg meldte fra til fiskeridirektoratet at siden søknadsskjema ikke har vært ute, så fortsetter vi å fiske. Da ble jeg gjort oppmerksom på at det ikke var lovlig. Da sa jeg til dem at det som egentlig er mest ulovlig, er at dere ikke gjør jobben deres.

Bekkelund ser at turistbedriftene annonserer med krabbeturer i hele januar. Dermed regner han med at det også fiskes ulovlig – uten at myndighetene egentlig bryr seg.

Direktoratet skaper lovbrudd, mener han.

– Selvfølgelig blir det mye juks når man fatter det ene vedtaket etter det andre på en sånn måte at folk ikke har noen respekt for vedtakene. Da blir det sånn: Man forholder seg ikke til lover og regler.

Bekkelund har også tatt opp ordningen med at krabbene er fredet i april. Det er av hensyn til dyrevelferden mens krabbene skifter skall. Men skallskiftet foregår over flere måneder, har direktoratet bekreftet.

Bjørnar Skjæran og Roar Bekkelund

Arbeiderpartiets Bjørnar Skjæran fikk høre om Bekkelunds utfordringer i valgkampen. Nå er Skjæran blitt fiskeriminister – og vil ikke selv svare på spørsmål om saken.

Foto: Privat

Bekkelund mener turistbedrifter som fisker noen få krabber, uten problem kunne gjort det skånsomt. I stedet må de ta enda en pause i fisket.

– Det kunne vært spennende som en forsøksordning å la forvaltningsorganene ta en måned uten lønn, for eksempel desemberlønna, og kjenner litt på følelsen av at man ikke får tjene til livets opphold, sier han.

Hele turistnæringen har 13 tonn konge krabbe på deling. Det tilsvarer full kvote til seks–sju yrkesfiskere.

Ingen kommentar

Bekkelund har fortalt om problemene til Arbeiderpartiets Bjørn Skjæran, som var på besøk i valgkampen. Siden har Skjæran blitt fiskeriminister. Nå vil han ikke intervjues om saken.

Departementet skriver at vi kan sitere statssekretær Vidar Ulriksen, men han svarer ikke på NRKs konkrete spørsmål om hvorfor kvoten må komme så mye senere for turistnæringen.

Statssekretær i Fiskeri- og kystdepartementet Vidar Ulriksen (Ap)

Statssekretær Vidar Ulriksen mener krabbene blir rettferdig fordelt.

Foto: Yngve Angvik / Nærings- og fiskeridepartementet

«Det kvoteregulerte fisket etter kongekrabbe er først og fremst et yrkesfiske for yrkesfiskere», skriver Ulriksen.

«Dersom turistbedrifter trenger kongekrabbe til servering og konsum, så står alle fritt til å kjøpe dette fra de som driver et ordinært yrkesfiske etter kongekrabbe.»

Bekkelund mener svaret er en hån og viser at Ulriksen ikke har skjønt poenget: Det er å fiske krabbe sammen med turistene.

Beklager – og tror på bedring

Seksjonssjef Erling Johan Johansen i Fiskeridirektoratet beklager at de var sent ut med å svare turistbedriftene i år.

Samtidig åpner han for at reiselivet kan få samme ordning som yrkesfiskerne.

– Vi tildeler en andel, sånn at fiskerne har noe å starte opp året med. Det er noe vi har vurdert, spesielt etter årets sesong, at vi også etablerer en sånn praksis for turistfiskebedriftene.

– Hva har hindret dere i å sette i verk samme ordning for turistbedriftene som for yrkesfiskerne?

– Det har ikke vært noen hindringer for det, foruten om at vi vil gjerne ha klart for oss antall deltakere før vi endelig tildeler kvantum.

– Når kan endringen skje?

– Det kan vi fort innføre fra neste årsskifte. Det tror jeg er mulig, sier Johansen.

Les også Slik skal verdiløs kongekrabbe bli til gull

Kongekrabbe

Flere nyheter fra Troms og Finnmark