Får ikke forlate Russland

Greenpeace-aktivistene må bli i Russland på ubestemt tid.

Anne Mie Jensen

Danske Anne Mie Jensen får ikke reise hjem til Danmark i påvente av rettssaken i Russland. Her fra tidligere rettsrunder i St. Petersburg.

Foto: VLADIMIR BARYSHEV / Afp

Tidligere denne uka ble det meldt at Russlands president Vladimir Putin ville benåde de 30 arresterte Greenpeace-aktivistene. Dette viste seg senere å ikke være riktig.

Nå viser det seg at aktivistene heller ikke får forlate landet, selv om de er løslatt mot kausjon og har fått lovnader om at de kunne få reise fra Russland.

De 30 aktivistene, hvorav to frilansjournalister, ble pågrepet av russiske myndigheter ombord i Greenpeace-skipet «Arctic Sunrise» i september i år etter at de hadde aksjonert mot en oljerigg i Petsjorahavet. Dette som en protest mot oljeaktivitet i Arktis, som Greenpeace mener utgjør en stor miljørisiko.

Ingen dato for rettssak

Det er Greenpeace sine advokater som har konkludert med at aktivistene ikke får reise hjem, heter det i en pressemelding. Dette etter å ha lest et brev fra den russiske etterforskningskomiteen til danske Anne Mie Jensen.

Advokatene regner med at det samme gjelder alle ikke-russere blant aktivistene, og at de må bli i St. Petersburg i påvente av en rettssak. Datoen for rettssaken er ennå ikke fastsatt.

Aktivistene ble først siktet for piratvirksomhet. Siktelsen er nå endret til oppvigleri, med en strafferamme på sju år.

Fikk kontrabeskjed

Kapteinen på «Arctic Sunrise», Peter Wilcox, var klar for å reise hjem og feire jul med familien da kontrabeskjeden kom.

– Vi ble bordet i internasjonalt farvann og brakt til Russland mot vår vilje, før vi ble anklagd for en forbrytelse vi ikke har begått og holdt varetektsfengslet i to måneder, sier Wilcox i en pressemelding fra Greenpeace.

Han betegner hele saken som en farse.

– En anerkjent internasjonal domstol sier at vi må få reise hjem, det samme gjør en rekke presidenter og statsministere. Men vi får ikke visum til å forlate landet, og selv om vi får det er det ingen garanti for at ikke etterforskningskomiteen setter høringenen min samme dag som jeg kommer hjem, og dermed tvinger meg til å bryte kausjonsbetingelsene, sier Wilcox.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Se kveldens Nordnytt med Sveinung Åsali