Russland dømt til å betale 50 millioner i erstatning

Russland må ut med millioner etter at de pågrep, anholdt og forsøkte å rettslig forfølge 30 Greenpeaceaktivister i 2013.

Greenpeace

DEMONSTRASJON: Greenpeace-aktivister forsøker å klatre på Gazprom-plattformen Prirazlomnaya i Petsjorahavet i september 2013.

Foto: © Denis Sinyakov / Greenpeace

Det besluttet den internasjonale voldgiftsretten i Wien tirsdag.

Dommen slår fast at Russland krenket Nederlands territorium, og forbrøt seg på internasjonal havrett da russiske spesialstyrker 19. september 2013 gikk ombord i Greenpeace-skipet Arctic Sunrise og pågrep 30 medlemmer av besetningen.

I dommen heter det at Russland «brøt sine forpliktelser under havretten da de gikk ombord, undersøkte, inspiserte, arresterte, anholdt og tilbakeholdt Arctic Sunrise – et skip som seilte under Nederlandsk flagg – uten tillatelse fra Nederland, og arresterte og igangsatte rettslige prosesser mot de 30 personene i besetningen».

Russland må nå ut med 5,4 millioner euro, eller ca. 50 millioner norske kroner.

De 30 aktivistene ble fengslet i to måneder, og russiske myndigheter tilbakeholdt Arctic Sunrise i hele ni måneder. Ifølge Greenpeace var det store materielle skader på skipet da de fikk det tilbake.

Ifølge en pressemelding fra Greenpeace vil kompensasjonen Russland er dømt til å betale også dekke renoveringen av skipet.

Sune Scheller Greenpeace

Sune Scheller, leder i Greenpeace Danmark.

Foto: PRESSEFOTO / Greenpeace

– Det er enormt betryggende at domstolen nå sementerer retten til fredelige demonstrasjoner til havs, sier prosjektleder i Greenpeace Danmark, Sune Scheller i en pressemelding.

– De russiske myndigheters voldsomme overgrep tilbake i 2013 var basert på falske anklager, og vi er naturligvis glade for at rettferdigheten endelig seirer.

Sjørøveri

I september 2013 gikk Greenpeaceaktivister fra Arctic Sunrise ombord på oljeplattformen Prirazlomnaya, tilhørende olje- og gassgiganten Gazprom, i Arktis for å demonstrere mot selskapets oljeboring.

Arctic Sunrise

ARCTIC SUNRISE: Skipet ble tilbakeholdt i Murmansk i ni måneder.

Foto: Igor Podgorny / © Igor Podgorny / Greenpeace

Bevæpnede offiserer fra den russiske kystvakten pågrep 30 Greenpeace-aktivister, og tauet skipet til Murmansk der det ble stående i ni måneder.

Påtalemyndigheten i Russland har siktet deretter aktivistene for sjørøveri, noe som i Russland har en strafferamme på opp til 15 års fengsel.

Aktivistene ble likevel benådet av Russlands president Vladimir Putin i anledning den russiske grunnlovens 20-årsjubileum senere i 2013.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt