Hopp til innhold

Fant tusenvis av malariamygg i Finnmark

Forskere fra Finland, Russland og Norge er i disse dager samlet til myggseminar i Pasvikdalen i Finnmark. Torsdag oppdaget de store mengder helt ufarlige malariamygg.

Malariamygg

Forskerne anslår at det var 17.000 malariamygg i fella de la ut.

Foto: Paul Eric Aspholm / Nibio

– I forberedelsene til møtene her har det blitt satt ut myggfeller flere steder i Pasvik, og da vi skulle kikke på materialet var vi ganske spente på hva vi ville finne. I en av fellene var det masse malariamygg, sier biolog Sondre Dahle fra Norsk institutt for naturforskning.

De anslår at det var omtrent 17.000 malariamygg i fella – en såkalt myggmagnet, som var et resultat av fem dagers fangst.

Dette er et nokså høyt tall sammenlignet med malariamygg som tidligere er funnet nord i Finland og Sverige, hvor et døgngjennomsnitt på 300 mygg har blitt samlet i slike feller.

Malariamygg - Anhopeles

Myggen som ble funnet i Pasvik er en del av slekten Anopheles, bedre kjent som malariamygg.

Foto: Paul Eric Aspholm / Nibio

Optimalt klima

Fordi det også finnes malariamygg ganske langt nord i både Finland og Sverige, har finske forskere en stund mistenkt at myggen også finnes i Finnmark, forteller Dahle.

Pasvik har vært spesielt interessant fordi det er optimalt klima for myggen her.

– Malariamygg har nok vært i Pasvik ganske lenge, det er bare det at vi ikke har funnet den ennå, og at ingen har lett etter denne her, sier Dahle.

Arbeidet med å kartlegge stikkmygg i Finnmark er en del av Artsprosjektet til Artsdatabanken, og Dahle sier myggseminaret har gitt mye nyttig informasjon om mygg som befinner seg i fylket.

Tre nye arter

Malariamyggen er en gruppe mygg som tilhører slekten Anopheles. De har fått navnet sitt fordi 30-40 av artene kan spre malariasykdommen.

Sondre Dahle

Biolog Sondre Dahle forsikrer om at malariamyggen som finnes i Norge ikke er farlig.

Foto: Paul Eric Aspholm / Nibio

Dahle forteller at det er mulig å bli smittet av malarimyggen, men at det i praksis er veldig liten eller ingen sjanse for det- fordi parasitten ikke lenger finnes i Norge.

– Annet enn litt kløe og hevelse, er det å bli stukket av norsk mygg ikke noe å være redd for, sier Dahle.

I tillegg til malariamyggen har forskerne på myggseminaret funnet tre nye myggarter i Finnmark.

– Ingen av artene er tidligere funnet lenger nord enn i Oppland fylke, og sånn sett er det en nyhet at vi finner de i Finnmark også.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark