Hopp til innhold

Færre søker lærerutdanning: – Jeg er veldig bekymret

Tall fra Samordna opptak viser at færre søker lærerutdanning. Rektor ved UIT, Norges arktiske universitet, mener det er bekymringsfullt.

Anne Husebekk

Anne Husebekk er rektor ved UIT, Norges arktiske universitet. Hun sier at læreryrket har en ufortjent lav status.

Foto: Petter Strøm / NRK

Det er færre som ønsker å bli lærer, viser tallene fra Samordna opptak. Også ved UIT, Norges arktiske universitet i Alta er det en nedgang i antall søkere til lærerutdanninga.

– Jeg er veldig bekymret. Jeg tror dette med gode lærere er en forutsetning for å lykkes for alle de unge mennesker som begynner på skolen. Vi har et stort frafall i Nord-Norge, og å være godt forberedt på videre studier krever gode lærere i barneskolen, ungdomsskolen og videregående, sier rektor Anne Husebekk.

– Ufortjent lav status

Rekordmange har fått tilbud om studieplass på høyere utdanning ved universitetet. Økningen er på over 15 prosent fra i fjor.

Universitetet i Tromsø

Rekordmange har fått tilbud om studieplass på høyere utdanning ved UIT, Norges arktiske universitet.

Foto: Stig Brøndbo/UiT - Norges arktiske universitet

Men ikke for lærerstudiet. Husebekk mener læreryrket har ufortjent lav status.

– Når man nå kjører masterstudium på lærerutdanningen på alle nivåer, vil det kanskje gi høyere status og en annen type lærere.

Lærerutdanningen er endret fra fire til fem år, men Husebekk ser likevel på fremtiden for norske skoler med bekymring.

– Utdanningen blir mer forskningsbasert, og lærerne vil få en annen rolle i skolen enn de har hatt tidligere med den fireårige lærerutdanningen. Men det tar tid å få ut disse studentene. De som begynner i høst er ferdige om 5 år, og vi vet at det er stor lærermangel i Nord-Norge om fem år. Vi klarer ikke med de søketallet vi har i år å utdanne nok lærere, sier hun.

– Må forbedre arbeidsforholdene

Arne Leikvoll som nå er fagleder på Vadsø barneskole har i mange år jobbet med å rekruttere til både læreutdanning og læreryrket. Han mener at yrket er tøft, noe som kan virke avskrekkende.

Arne Leikvoll

Arne Leikvoll sier at folk må fremsnakke læreryrket.

Foto: Hannah Noste / NRK

– Du har elever som går gjennom skolen og ser at læreryrket er tøft. Det er de vi skal rekruttere. Så hvis ikke de får et bedre inntrykk av hva læreryrket er så tror jeg vi vil slite i lang tid fremover.

Han tror en god start vil være at flere fremsnakker læreryrket og fremsnakker skolene.

– Så er det å forbedre arbeidsforholdene. Både skoleringen, arbeidsdagen deres, tid til planlegging, tid til å gjøre en god jobb, sier han.