Hopp til innhold

Unge politikere kvier seg for å stå på listene: – Hvem skal styre i fremtiden?

Partiene sliter med å få unge voksne til å stille til valg i neste års kommune- og fylkestingsvalg. Nå begynner det å spøke for fremtiden, frykter enkelte politikere.

Valgdebatt Alta vgs. 3

Unge politikere trekker seg i større grad fra politikken enn eldre, etter å ha opplevd hets og sjikane på sosiale medier.

Foto: Johan Tangen / NRK

– Jeg tror knapt vi kommer til å ha politikere i Finnmark om 20 år, dersom denne utviklingen fortsetter, sier Vetle Langedahl i Finnmark Høyre.

Skuffet Vetle Langedahl sitter på et bord inne på Scandic i Alta.

– Det er ingen søndagsskole å være i politikken, og nettrollene «hopper alltid over gjerdet hvor det er lavest», sier Vetle Langedahl (H).

Foto: Gyda Katrine Hesla / NRK

Langedahl valgte selv å trekke seg fra sentrale verv i fylkespolitikken i fjor. Årsaken var hets og uønskede hendelser tilknyttet hans politiske liv. Nylig gjorde fylkesordfører i Troms og Finnmark, Tarjei Jensen Bech, det samme.

Begge er unge politikere på henholdsvis 24 år og 30 år.

Les også «Det føles som et nederlag. At jeg skal la trollene vinne.»

Tarjei Jensen Bech

– Har en tøff jobb

Neste høst er det kommune- og fylkestingsvalg i Norge, men allerede nå sliter partier med å få unge voksne til å stille til valg.

Iblant annet Troms og Finnmark er det allerede få unge politikere i fylkespolitikken.

Av de totalt 57 kandidatene som i dag har fast plass i fylkestinget i Troms og Finnmark, er 11 under 30 år. Kun to av dem er fra Finnmark – hvorav nevnte Jensen Bech er den ene.

I Finnmark sier flere at man opplever engasjement i ungdomspartiene, men at det gjerne stopper der.

– Noen av de aktuelle unge kandidatene har stiftet familie og sliter med tidsklemma. Andre har flyttet for å gå på skole. Men kanskje den største årsaken, finner vi i det stadig hardere politiske ordskiftet, sier Ståle Olsen i Båtsfjord Arbeiderparti.

– Kanskje kan vi få flere unge med dersom vi fremmer en positiv møtekultur, snakker om hvor lærerikt det er å drive lokalpolitikk og viser raushet, sier Olsen.

Ståle A. Olsen redaksjonskomiteens leder for det felles medlemsmøte med medlemmer fra Fagforbundet, Sykepleierforbundet og Utdanningsforbundet i Båtsfjord.

– Det er bekymringsfullt at færre unge ønsker å engasjere seg politisk, sier Ståle A. Olsen i Båtsfjord arbeiderparti.

Foto: Lill-Tove Ottesen

Han får støtte fra fylkesleder for Troms og Finnmark FpU, Emil-Andre Taftø Thorstensen (28).

– Vi opplever at færre unge ønsker stå på listene. Og stadig flere ønsker å trekke seg fra tillitsverv. Det harde debattklimaet gis ofte som begrunnelse. Blant de ti som står øverst på nominasjonslisten vår, finner vi kun en som er under 30 år, sier Thorstensen.

Emil-Andrè Taftø, FpU

Fylkesleder for Troms og Finnmark FpU, Emil-Andre Taftø Thorstensen, innrømmer at de er tynt med ungdom på lista til Finnmark Frp.

Foto: Privat

Minst hets i nord

Tall fra rapporten «Trakassering og trusler mot politikere», som ble publisert februar i år, viser at svært mange norske politikere fra kommunestyrer til storting og regjering, opplever jevnlige tilfeller av til dels grov hets, trusler og sjikane.

Mannlige politikere er mer utsatt enn kvinnelige, men kvinner og unge trekker seg oftest som følge av denne typen negativ oppmerksomhet. Og Frp-politikerne er de som er mest utsatt. Deretter følger Sp, Rødt og MDG.

I spørreundersøkelsen Norske lokalpolitikeres erfaringer med trusler, hatytringer og plagsomme henvendelser fra 2020, går det frem at politikerne i Troms og Finnmark sjeldnest opplever hatefulle ytringer, trusler og plagsomme henvendelser. Oslo-politikerne opplever dette desidert oftest.

I undersøkelsen deltok 3878 lokalpolitikere fra hele landet.

Les også Ung politiker om hets: – Vi må alle si ifra

Astrid Willa Eide Hoem, AUF-leder.

– De unge kvier seg

Ved Institutt for samfunnsforskning (ISF), er det gjort flere studier om hvilken type politikere i Norge som er mest utsatt.

Og disse taler sitt tydelige språk.

– De studiene vi har gjort, tyder på at de unge er mer utsatt enn andre – og oftest trekker seg som følge av dette. Og her finner vi ingen tydelige geografiske forskjeller. Det er mer eller mindre likt over hele landet.

– Dersom vi sitter igjen med kun de mest hardhudede 40-50-åringene, så blir ikke de gruppene som lar være å engasjere seg, hørt. Det kan være en utfordring for demokratiet, som forutsetter bred deltakelse, mener Fladmoe.

Forsker Audun Fladmoe ved Institutt for samfunnsforskning blir intervjuet

– Studier viser at de som trekker seg fra politikken på grunn av hets, er kvinner mer enn menn, unge mer enn eldre og folk fra minoritetsgrupper mer enn personer i den øvrige befolkningen, sier forsker Audun Fladmoe ved ISF.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

– Hvem skal ta jobben?

21-åringen Finn-Håkon Sneve Steinbakk er lokallagsleder i Sør-Varanger senterparti, og sitter i kommunestyret. Han ble valgt inn da han var 18 år.

Steinbakk opplever også at det er svært vanskelig å få unge engasjert i politikk. Spesielt når de vet at de vil bli utsatt for hets og sjikane.

Men hva er alternativet, spør han?

– De som hetser unge politikere, kan stille seg følgende spørsmål: Hvem skal da sitte i kommunestyrer og fylkestinget, eller inneha andre viktige politiske verv i fremtidens Finnmark hvis ikke dagens unge politikere?

– Vi har en del ungdommer som er aktive. Og noen av disse vil stille på listene. Men vi skulle så gjerne hatt flere, sier Steinbakk.

Finn-Håkon Sneve Steinbakk

– Det politiske Finnmark er helt avhengig av at de unge tør å engasjere seg, sier Finn-Håkon Sneve Steinbakk (21) i senterpartiet.

Foto: Kristin Humstad / NRK

– Må støtte hverandre

Arbeiderpartipolitiker Serine Larsen (22) fra Måsøy kommune, sier at også hun opplever hvor vanskelig det er å få unge inn på listene.

Hennes erfaring er at de unge synes det er mye å sette seg inn i, samtidig som de ikke liker å havne i en utsatt posisjon.

Og de som havner på listene, får ofte ikke fast plass uansett.

– Det er ofte slik at de eldre politikerne gir hverandre personstemmer og «slengere», samtidig som de får flere slike stemmer siden de trolig har vært mer i media enn de unge. Her må vi unge bli flinkere til å gjøre det samme med hverandre, sier hun.

Hege Christin Bjørkmann i Alta høyre er enig. Nå oppfordrer hun alle som ønsker å engasjere seg politisk om å ta kontakt.

– Ta gjerne kontakt med meg om du lurer på om du skal engasjere deg politisk. Jeg skal informere og hjelpe så godt jeg kan, sier hun.

Les også Slipp ungdommen til

Margrete Bjørge Katanasho

Flere nyheter fra Troms og Finnmark