Evakuerer folk i Longyearbyen før stormen

Sysselmannen evakuerer Nybyen etter at det er varslet sterk storm onsdag ettermiddag, samtidig som det meldes om stor snøskredfare.

Nybyen i Longyearbyen

Nybyen vil være mest utsatt, og blir derfor evakuert. Veien til Nybyen blir stengt fra skolen. Veien til Huset på vestsiden av Longyeardalen er fortsatt åpen.

Foto: Petter Olden og Jon Stabell Sauge / NRK Luftfoto

Beslutningene er tatt på bakgrunn av skredfaglige vurderinger fra NVE. Sysselmannen følger værutviklingen nøye, og har løpende kontakt med dem, sier sysselmann Kjerstin Askholt til NRK.

– Vi skal ha et nytt møte med NVE etter kl. 14.00, og gjør eventuelle nye beslutninger på bakgrunn av den informasjonen vi får da, sier sysselmannen.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for Spitsbergen. Det er ventet økning til sørøstlig full eller sterk storm med styrke 25 meter i sekundet utsatte steder. Samtidig vil vindkastene ha en kraft på 30–40 meter i sekundet.

I tillegg er det stor snøskredfare både øst, vest og sør på Svalbard.

Foreløpig er det ikke aktuelt å evakuere bebyggelsen under Sukkertoppen, der snøskredet gikk i fjor.

Longyearbyen lokalstyre har til nå evakuert 58 personer. Området som er evakuert består hovedsakelig av studentboliger og en del gjestehus som leies ut. Alle studenter er på juleferie, bekrefter UNIS. Turistene som befant seg i Nybyen er nå evakuert til et hotell lenger ned i Longyearbyen.

– Vi jobber med å informere folk som må forlate området, og sørger for at de får den informasjonen de trenger, sier leder i lokalstyret, Arild Olsen til NRK.

Flyplassen på Svalbard uvær

Flyplassen på Svalbard er utsatt når stormen setter inn.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

Kan bli innstillinger

Svalbard kirke annonserer at de avlyser den planlagte juletrefesten i kveld, i samråd med sysselmannen. Sogneprest Leif Magne Helgesen, sier befolkningen er rolige og behersket.

På Svalbard lufthavn har postflyet kommet og gått, men med det været som er meldt er det ikke sikkert at nattflyet kommer. Det forteller pressetalsmann i Avinor, Lasse Vangstein.

- Det gjøres fortløpende vurderinger. Så fremst ting ikke flyr av gårde holdes flyplassen åpen, men det kan hende at flyselskapene velger å ikke fly, sier han.

Laster Twitter-innhold

Advarer mot sterk vind

– Det er et stort og omfattende lavtrykk på vei nordover i Nord-Atlanteren, og det gir ganske kraftig vind på Spitsbergen. Det blir i hvert fall full, og kanskje også sterk storm. Vi må også ta høyde for at det kan bli enda sterkere i fjellet.

Det sier statsmeteorolog Anita Ager-Wick ved Vervarslinga for Nord-Norge. Hun forteller at varselet er lik det som ble meldt 19. desember i fjor da to mennesker mistet livet i et stort snøskred som også ødela ti hus i Longyearbyen.

– Det var omtrent samme vær den dagen som vi venter nå. Det kom opp et kraftig lavtrykk som ga storm og sterk vind ifra sørøstlig retning og det ga stor transport av snø, noe som til slutt utløste skred. Vi vil også få stor transport av snø denne gangen, men hvor er vanskelig å si, sier Ager-Wick.

Svalbard ras

Husene under sukkertoppen ble tatt av snøskredet i fjor. Sysselmannen har foreløpig ikke sett behovet for å evakuere her.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sysselmannen går ut med en generell oppfordring til folk på Svalbard om å være varsom.

– Vi ber folk ta forholdsregler og være svært forsiktige i terrenget, sier Askholt.

Folk oppfordres til å følge med på sysselmannens og lokalstyrets nettsider for å følge med på hvilke beslutninger som blir tatt utover dagen.