Hopp til innhold

Etterretningsbataljonen på Setermoen kartla ni journalister

Etterretningsbataljonen på Setermoen kartla minst ni journalister som interesserte seg for den hemmelige spionorganisasjonen E 14. – Vi vurderer tiltale når vi får oversendt saken, sier førstestatsadvokaten i Troms og Finnmark.

Rolf J. Widerøe ( til h.) og Hans Petter Aass

Rolf J. Widerøe ( til h.) og Hans Petter Aass er to av journalistene som har blitt ulovlig kartlagt.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Fra før av er det kjent at tre journalister ble ulovlig registrert. Etterforskningen som er satt i gang av generaladvokat Arne Willy Dahl viser at omfanget er større. En 17 sider lang PowerPoint-presentasjon med offentlig tilgjengelig informasjon om journalistene har vært lagret av Etterretningsbataljonen.

– Årsaken til kartleggingen framstår som litt dunkel. Men det synes som om kartleggingen gjelder journalister som for rundt to år siden viste interesse for E 14-avdelinger som opererte i Bosnia, sier generaladvokat Arne Willy Dahl til NTB.

Orienterte statsadvokaten

Det var etterretningsbataljonen på Setermoen i Troms som gjennomførte kartleggingen. Generaladvokaten vil nå gjøre en vurdering av saken før han sender den videre til Statsadvokatene i Troms og Finnmark.

– Forsvaret kontaktet oss for en god stund siden, og det ble da avtalt at dette var den riktige påtalelinjen. Jeg har blitt orientert om saken, og avventer nå at generaladvokaten skal sende en innstilling til meg, sier førstestatsadvokat Lars Fause til NRK.

Det er han som da skal vurdere om det blir aktuelt å ta ut en tiltale mot Forsvaret.

– Jeg oppfatter nå at generaladvokaten jobber målrettet og godt med saken. Den påtalemessige vurderingen blir gjort så snart vi får innstillingen sendt til oss. Hva saken munner ut i, kan jeg ikke svare på i dag, sier Fause.

(Artikkelen fortsetter under)

Lars Fause

Førstestatsadvokat Lars Fause skal vurdere om saken kan føre til en tiltale.

Foto: NRK

Forsvaret ønsker å komme til bunns

Generaladvokat Arne Willy Dahl har pekt på at Etterretningsbataljonen kan ha brutt personopplysningsloven da de samlet inn informasjon om de ni journalistene.

Torsdag informerte han forsvarssjef Harald Sunde om framgangen i etterforskningen. Forsvarssjefen er klar på at det ikke skal herske noen tvil om at Forsvaret ønsker å komme til bunns i denne saken.

– Dette er en meget alvorlig sak, og jeg ser meget alvorlig på EOS-utvalgets rapport. Det er helt uakseptabelt å samle inn informasjon om journalister eller norske borgere uten hjemmel i loven, sier Sunde til NTB.