Hopp til innhold

Forsvaret kartla VG-journalister

En ny rapport avslører at Etterretningsbataljonen drev ulovlig kartlegging av to norske journalister. Totalt uakseptabelt, sier VG-sjefen.

Rolf J. Widerøe ( til h.) og Hans Petter Aass

ERFARNE JOURNALISTER: Rolf J. Widerøe ( til h.) og Hans Petter Aass har skrevet ei bok om Nokas-ranet i Stavanger i 2004, samt en bok om spesialsoldaten Trond Andre Bolle som ble drept i Afghanistan i 2010. Aass jobber nå i Stavanger Aftenblad, mens Widerøe fortsatt jobber i VG.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

En rapport fra utvalget som holder tilsyn med de hemmelige tjenestene, avslører at Etterretningsbataljonen i Hæren har drevet med ulovlig kartlegging av journalistene Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aass.

Det er svært viktig å finne ut hvem det var som kom på denne ideen, hvor langt opp i systemet det har vært kjent, og hvorfor kartleggingen ble igangsatt, sier sjefredaktør i VG, Torry Pedersen, til NRK.

Journalister tipset myndighetene

Han er opprørt over at årsrapporten fra EOS-utvalget, som kontrollerer de hemmelige tjenestene, har avslørt at to VG-journalister er utsatt for ulovlig kartlegging. Aass jobber i dag i Stavanger Aftenblad.

– Det kan umulig være Etterretningsbataljonens oppgave å kartlegge norske journalister som driver med kritisk journalistikk, sier Pedersen.

Forsvaret skal ikke ulovlig kartlegge borgere i Norge. Slik dette er beskrevet er saken meget alvorlig. Alle fakta skal på bordet.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Han mistenker at kartleggingen har skjedd fordi journalistene Widerøe og Aass i flere år har publisert kritiske artikler og bøker om de hemmelige tjenestene i Norge.

Etter hvert fikk de to journalistene opplysninger om at et en norsk etterretningsorganisasjon samlet inn opplysninger om dem.

– Og det vi fikk vite var såpass alarmerende at vi ba EOS-utvalget komme til bunns i dette, sier Widerøe til NRK.

Kartla og registrerte journalistisk virksomhet

Torry Pedersen

OPPRØRT: Torry Pedersen, sjefredaktør i VG, krever å få alle kort på bordet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Klagen førte fram.

Da EOS-utvalget inspiserte Etterretningsbataljonen i Setermoen leir i Bardu høsten 2012 avdekket de at bataljonen hadde kartlagt Widerøe og Aass og deres journalistiske virksomhet. Det fantes også mapper om dem på det hemmelige nettet til bataljonen.

EOS-utvalget er oppnevnt av Stortinget for å føre kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene i Norge.

De slår fast at Etterretningsbataljonens ikke hadde noe rettslig grunnlag for å behandle opplysninger om de to journalistene.

«Utvalget vil understreke at pressen ivaretar viktige oppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk og nyter et sterkt vern gjennom blant annet ytringsfriheten og pressefriheten. Det er svært uheldig om man på bakgrunn av sin journalistiske virksomhet behandles i systemene til de hemmelige tjenestene uten at det er tilstrekkelig grunnlag for det,» skriver de i rapporten.

– En fri og kritisk presse er helt vesentlig i et demokrati, og journalister skal ikke risikere og få kartlagt og registrert sin fremferd, hvem de møter og hva de skriver om, på en systematisk måte av etterretningsorganer, sier Pedersen.

Journalist mener avsløring må få konsekvenser

Nå skal all informasjonen som Etterretningsbataljonen hadde lagret om Aass og Widerøe være slettet.

– Nå er vi opptatt av hvilke konsekvenser dette vil få for de ansvarlige i bataljonen, sier Widerøe til NRK.

– Hva tenker du om at du og din kollega ble utsatt for ulovlig kartlegging?

– Vi er overrasket over at det finnes en etterretningsavdeling i Forsvaret som på en ulovlig måte har samlet inn informasjon om oss, utelukkende fordi vi har drevet med journalistisk virksomhet. Det hører jo ikke hjemme i et demokrati i 2013, sier Widerøe.

AKTUELT NÅ