Hopp til innhold

Ber Generaladvokaten om å iverksette etterforskning

Journalist Kjetil Stormark anmelder E-bataljonen for ulovlig kartlegging av journalister. – Jeg ønsker en uavhengig etterforskning av saken.

Kjetil Stormark

Journalist Kjetil Stormark ber Generaladvokaten om å iverksette etterforskning av Etterretningsbataljonens angivelige kartlegging av journalister.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Årsrapporten fra EOS-utvalget, som kontrollerer de hemmelige tjenestene i Norge, konkluderte denne uken med at de to journalistene Hans Petter Aas og Rolf J. Widerøe er utsatt for ulovlig kartlegging.

Det skal også ha blitt lagret informasjon om journalist Kjetil Stormark, tidligere redaktør i Laagendalsposten, samt ytterligere tre journalister.

Nå anmelder Stormark saken til Generaladvokaten med begjæring om umiddelbar etterforskning av saken. Generaladvokaten har etterforsknings- og påtalemyndighet i militære straffesaker.

– Jeg krever svar på hva som har skjedd, omfanget av denne registreringen og kartleggingen som hevdes å ha funnet sted, og hvilke metoder som har blitt brukt, sier Stormark til NRK.

– Absurd

Ifølge VGs opplysninger ble journalistene sett på som en trussel, noe som var grunnen til at det ble opprettet mapper på dem i første omgang.

– Det foreligger allerede en bekreftelse på at den aktuelle militæravdelingen har brutt norsk lov i sin virksomhet, og det hevdes at jeg er innført i en database på grunn av min journalistiske virksomhet.

– Opplysningene er ført inn i en base der det også foreligger etteretningsopplysninger om Osama bin Laden. Det fremstår for meg å være ganske absurd, sier Stormark.

Stormark mener det er klingende nødvendig at man får fakta på bordet.

– Det er helt avgjørende at de får på bordet hvor mange journalister som er kartlagt og aller viktigst av alt, hvem tok beslutningen om å gjøre disse tingene, sier Stormark.

Generaladvokaten: Vil gå inn i dette

Til VG sier Generaladvokat Arne Willy Dahl at han vil vurdere etterforskningsskritt når han mottar en anmeldelse av Forsvarets Etterretningsbataljon.

– Ja. Uansett ønsker jeg å høre hva Stormark har å si. Jeg vil helst ha en skriftlig anmeldelse jeg kan vurdere saken på grunnlag av. Jeg vil gå inn i dette og se på hva som har hendt, sier Generaladvokaten til avisen.

Stormark bekrefter at en anmeldelse er på vei til Generaladvokatens kontor.

Rolf J. Widerøe ( til h.) og Hans Petter Aass

BLE KARTLAGT: EOS-utvalget, Stortingets kontrollorgan med de hemmelige tjenestene, konkluderte i sin årsrapport torsdag med at VG-journalisten Rolf J. Widerøe (til høyre) og hans tidligere kollega Hans Petter Aass (t.v.) ble ulovlig kartlagt.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

AKTUELT NÅ