Norges favoritt-kjæledegge imponerte Erna Solberg med kule triks

Kjendishvalen Hvaldimir lever glade dager i Hammerfest. Her får han servert sild av Norges statsminister.

Erna Solberg mater hvithvalen Hvaldimir

Rømlingen Hvaldimir som har fått et hjem i Hammerfest og kjendisstatus i Norge mates her av landets statsminister Erna Solberg.

Foto: Anniken Pedersen / NRK

Enkelte dager på valgkampturné er morsommere enn andre. På besøk i Hammerfest måtte statsministeren selvfølgelig ta en tur til havna for å hilse på den folkekjære hvithvalen Hvaldimir.

– Det er hyggelig å møte den nyeste attraksjonen i Finnmark. Du ser at den er vant til folk, sier Erna Solberg, mens hun legger sild i munnen på Hvlaldimir.

Hvalen ble først oppdaget utenfor Rolvsøy i april, og fulgte deretter med en seilbåt inn i havnebassenget i Hammerfest hvor den har oppholdt seg siden.

Hvithvalen Hvaldimir ble matet av selveste statsministeren i havna i Hammerfest

Hvithvalen Hvaldimir ble matet av selveste statsministeren i havna i Hammerfest

Ukjent opphav

Frivillige har brukt 150.000 kroner på at Hvaldimir skal få mat og annet nødvendig utstyr, og Erna Solberg fikk inntrykk av at Hvaldimir har det bra.

– Det er sikkert en trist historie som ligger bak at han har havnet her, men jeg tror Hammerfest tar vare på ham på en god måte, sier Solberg.

Det har blitt spekulert i hvor Hvaldimir kommer fra. Men foreløpig vet man ikke helt sikkert.

Da hvalen først dukket opp i Finnmark var den iført en stram sele. Lokale fiskere fikk ham fri. Nærmere undersøkelser av selen viste at den kan ha blitt brukt til å feste utstyr på hvalen, og at den sannsynligvis kom fra Russland.

Hvaldimir oppsøker gjerne folk som kommer ned til kaia i Hammerfest. Han henter gjerne ting fra havnebassenget opp til overflaten og viser frem triks.

Det fikk han også vist statsministeren, da han hentet en gul matboks som ble kastet ut i sjøen, og gav henne den med snuten.

Ingen harforeløpig meldt seg som eier av den vennlige hvithvalen.

Hvaldimir i Hammerfest

Hvaldimir er populær.

Foto: Jørgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste

Viktig med bærekraftig havbruk

Etter møtet med Hvaldimir ønsker Erna Solberg å fremheve hvor viktig det er å jobbe for bærekraftig havbruk.

– Det var en fantastisk opplevelse og det understreker at vi ikke er alene som mennesker på denne jord. Å jobbe for bærekraftig bruk av havene er ekstremt viktig for hval, fisk og folk, sier hun.

Statsministeren møter Hvaldimir
Foto: Kristina Kalinina / NRK

Nye satellittbilder kan avsløre hvor «Hvaldimir» kommer fra

Frivillige har brukt 150.000 kroner på at Hvaldimir skal ha det bra