Hopp til innhold

Rammes hardt av lærerstreiken – Wilma og Frida har kun kroppsøving

Fra neste uke trappes lærerstreiken kraftig opp da ytterligere 3000 lærere tas ut i streik. Både elever og foreldre fortviler over konsekvensene av den pågående streiken.

Wilma Brattsti og Frida Kristina Johansen har bare gym som følge av streiken.

Ved skolen til Wilma Brattsti og Frida Kristina Johansen er det kun tre lærere som ikke er tatt ut i streik. Konsekvensene merkes godt av de to niendeklassingene.

Foto: Ingrid Wester Amundsen / NRK

Etter den varslede opptrappingen vil rundt 6500 lærere rundt om i landet være i streik fra neste uke.

Det er hovedsakelig ungdomsskoler og videregående skoler som rammes av streiken.

Kvaløysletta skole i Tromsø er en av mange skoler som for tiden har et kraftig redusert undervisningstilbud.

Her er det kun tre lærere som ikke er tatt ut i streik.

Frida Kristina Johansen og medelev Wilma Brattsti startet denne høsten i niende klasse ved skolen.

Men siden skolestart for drøye tre uker siden har de kun hatt fire undervisningstimer.

– Det eneste faget vi får ha er gym, så vi går glipp av veldig mye generell læring. Vi får ikke gjort så mye, og det er litt vanskelig å gjøre ting hjemme også, sier Frida Kristina Johansen.

Les også Rektor åtvarar om konsekvensane av lærarstreiken

Solveig Rossebø Kalstad, rektor ved Haugaland videregående skole i Haugesund

Bekymrede foreldre

Også foreldrene fortviler over konsekvensene av den pågående lærerstreiken.

– Vi som foreldre er så bekymret for situasjonen. Nå har barna våre snart tapt tre viktige undervisningsuker, sier Rolf Arne Iversen.

Forelder Rolf Arne Iversen.

Rolf Arne Iversen forteller at de ikke har noen undervisning på Hagebyen skole i Harstad.

Foto: Privat

Han har barn ved Hagebyen skole i Harstad, hvor 22 av 24 lærere er tatt ut i streik. I snart tre uker har elevene ved skolen ikke fått noen form for undervisning.

Elevene har verken fått utdelt et undervisningsopplegg eller tilgang på digitale plattformer. Vi støtter lærerne i deres kamp for å forbedre arbeidsvilkårene, men vi er bekymret for barna våre.

Også Tina Bogetvedt er bekymret. Hun er forelder til et barn som denne høsten skulle startet på ungdomsskolen, men som fortsatt ikke har fått kommet i gang.

– Det er 133 åttendeklasse-elever som ikke har fått begynt på skolen i det hele tatt. De har mistet den viktige oppstartsperioden som man vet har stor betydning i overgangen fra barneskole til ungdomsskole, sier Bogetvedt.

Tina Bogetvedt er forelder til et barn som skulle vært på tredje uka i åttendeklasse, men som ikke har fått startet på grunn av streiken.

Tina Bogetvedt har barn som startet i åttende på Kvaløysletta skole.

Foto: Ingrid Wester Amundsen / NRK

Rolf Arne Iversen ber nå kommunen ta grep i den stadig like fastlåste situasjonen slik at elevene får et forsvarlig undervisningstilbud.

– Vi lurer på hva skoleeier, altså kommunen, tenker om dette. Hvilken risikovurdering gjøres? For oss som foreldre fremstår dette som en oppskrift på videre dropout i skolen.

– Det er ikke med lett hjerte at vi streiker

Fylkesleder for Utdanningsforbundet i Troms og Finnmark, Thomas Nordgård, sier lærerne deler foreldrenes bekymring.

– Det er ikke med lett hjerte at vi streiker. Det er med klump i magen for elevenes del, både faglig og sosialt.

Han sier de ønsker at streiken skal avsluttes så fort som mulig slik at lærerne kan få gi undervisning til elevene igjen.

– Men for at det skal kunne skje må KS komme oss i møte, og det har ikke vært noe særlig bevegelse fra KS, og det er sterkt beklagelig, sier han og legger til;

– Jeg skulle ønske at lokale skolemyndigheter la et mye tydeligere press på KS for å komme til ei løsning. Det har vært øredøvende stillhet fra politisk hold.

Thomas Nordgård, leder i Utdanningsforbundet Troms og Finnmark, portrettbilde.

Fylkesleder for Utdanningsforbundet i Troms og Finnmark, Thomas Nordgård, sier han har stor forståelse for frustrasjonen blant elever og foreldre.

Foto: Utdanningsforbundet

– Lærernes valg

Tom Mikalsen, regiondirektør for Kommunesektorens organisasjon (KS) Nord-Norge, skriver i en e-post til NRK at det er lærerorganisasjonenes valg å streike, og at det da er de som må ta ansvaret for at elevene rammes.

KS og kommunene som skoleeiere vil si at det er svært beklagelig at barn og ungdom rammes av streik og får et sterkt redusert undervisningstilbud ved inngangen til skoleåret. Lærerorganisasjonenes streikeuttak gjør at elever ved noen skoler får mindre undervisning enn elever ved andre skoler, skriver Mikalsen.

Han legger vekt på at KS bidrar aktivt i dialogen som pågår mellom partene gjennom Riksmekleren.

Nå må vi se hvor lenge streiken varer, og så vil skoleeier vurdere å sette inn tiltak for å kompensere for tapt undervisning for streikerammede elever.

Les også Elever rammes av streik: – Vet at karakterene mine kan bli dårligere

VGS-elevene NRK snakker med onsdag er bekymret.