Hopp til innhold

Victor får ikke ny rettssak etter dommen for å vise fingeren

Victor Halstensen i Vadsø nektet for at han viste fingeren til politiet, men må godta boten. Politiet i Finnmark er nest ivrigst i landet til å straffe folk de mener krenker dem.

Victor Sivertsen Halstensen

MÅ GODTA BOT: Støtten fra jusseksperter og en lensmann hjelper ikke Victor Halstensen.

Foto: Elias Høyen

18 år gamle Victor Halstensen ble dømt i tingretten i Vadsø i desember. Saken vakte oppsikt, blant annet fordi den strider med det Høyesterett har avgjort:

I 1985 slo landets øverste dommere fast at det å vise fingeren til politiet ikke er straffbart i seg selv.

Halstensen fikk gratis advokathjelp og anket dommen på 4800 kroner i bot. Men Hålogaland lagmannsretten sier nei til en ny runde i retten.

I saker med så mild straff skal det mye til for at en anke slipper gjennom. Halstensen mener argumentene var gode nok.

Det er litt sykt at de enstemmig sier nei til å la meg anke. Jeg synes det er litt spesielt, sier Halstensen.

Russefest

Konfrontasjonen med politiet skjedde på en russefest i mai i fjor. Halstensen fikk en advarsel for å vise fingeren til politiet, og ble truet med anmeldelse dersom det gjentok seg.

Politibetjentene mener han viset dem fingeren på nytt. Det benekter 18-åringen.

Men handlingen han er dømt for, er uansett ikke straffbar, mener en rekke fagfolk.

Hans Fredrik Marthinussen, Katrine Holter og Hild Rønning

Professor Hans Fredrik Marthinussen og førsteamanuensene Katrine Holter og Hild Rønning var kritiske til politiets handlemåte i saken mot Victor Halstensen.

I intervju med NRK sa flere at politiet overreagerte og brukte loven feil i denne saken. Det gjelder jussprofessorene Olav Torvund og Hans Fredrik Marthinussen, førsteamanuensene Katrine Holter og Hild Rønning ved Politihøgskolen og tidligere lensmann Terje Søderholm.

Halstensen sier han har fått mye støtte fra folk.

– Jeg har fått meldinger på Instagram, og mange har lagt meg til på Facebook og skrevet meldinger. Det er jusstudenter og folk som følger med i debatten, mye forskjellige folk. Det kom som en overraskelse at så mange støttet meg.

Gratis advokat

Etter at dommen ble kjent, fikk Halstensen en henvendelse fra Rettssenteret. De satte ham i kontakt med Advokatfirmaet Haavind AS, som tok saken gratis.

I anken til lagmannsretten skriver advokatfullmektig Helene Xu at saken har prinsipiell betydning, og at retten bør avklare forholdet mellom ytringsfriheten og forbudet mot å trakassere politiet.

Hun mener også at tingretten har gjort en feil når den sammenligner med tidligere dommer i lignende saker.

De andre som har dømt for å vise fingeren, har i tillegg vært truende eller aggressive. Ingen har påstått at Halstensen truet eller var ufin på andre måter, påpeker Xu i skrivet til lagmannsretten.

Halstensen tror han kunne blitt frifunnet om han hadde like god hjelp fra første dag. I tingretten måtte han forsvare seg selv.

– Man står der, klam i hendene og hodet går i spinn. Det er vanskelig, innrømmer han.

Skylder på mye vold

Finnmark politidistrikt, der Halstensen ble dømt, oppretter flere saker om trakassering av politiet enn det som er vanlig.

Finnmark ligger nest øverst på lista, med 30 slike saker per 100.000 innbyggere. Bare Oslo ligger høyere med 35 (se tabell nederst i saken).

Gjennomsnittet er 20 saker.

Politimester Ellen Katrine Hætta

Politimester Ellen Katrine Hætta vil beskytte sine politifolk mot trakassering fra publikum.

Foto: EILIF ASLAKSEN / NRK

Politimester Ellen Katrine Hætta avviser at de overreagerer.

– Vi har i Finnmark hatt store problemer med voldssaker generelt. Dette er også en type voldssak. Jeg tenker det er viktig å prioritere denne typen saker. Det har noe med politifolkenes arbeidshverdag å gjøre, sier Hætta.

– Vi har mer vold i Finnmark enn andre steder. Slik har det vært i mange år.

Statistikken fra SSB viser at Finnmark ligger helt på topp i anmeldte voldssaker, med 9,4 saker per 1000 innbyggere.

Jevnt over er det likevel ikke en direkte sammenheng mellom antall anmeldte voldssaker og saker om trakassering av politiet. Trøndelag og Sør-Øst politidistrikt har opprettet omtrent halvparten så mange saker som Finnmark om vi justerer for forekomsten av vold.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark