Hopp til innhold

Document.no ut mot ungdomsbedrift: – Transetull

Document.no reagerer på at 16-åringene trekker fram transmenn i sitt arbeid med å skape oppmerksomhet rundt livmorhalskreft. – De har misforstått, svarer ungdomsbedriften.

De unge gründerne i Gimba UB ønsker å sette fokus på kvinnehelse og viktigheten av å sjekke seg for livmorhalskreft.

Document.no mener jentene i ungdomsbedriften har tatt for mye transetran fordi de vil at også transmenn skal sjekke seg for livmorhalskreft.

Foto: Malin Straumsnes / NRK

«Ideen om å lage livmorkunst var i utgangspunktet god, men når de også vil at transpersoner må sjekke seg for livmorhalskreft, har de åpenbart tatt for mye transetran».

Det skriver Geir Furuseth i Document.no. På kvinnedagen publiserte NRK en sak om ungdomsbedriften Gimba UB, som designer livmor-pins. 16-åringene vil med den sette fokus på livmorhalskreft.

Furuseth reagerer fordi jentene sa at de ønsker at alle med livmor sjekker seg, også transmenn.

Skjermdump fra Document.no.

I bildeteksten skriver forfatteren at Eurovision-vinneren fra 2014 er i målgruppa til Gimba UB. Det stemmer ikke.

Foto: Skjermdump

Et bilde av den Østerrikske Eurovision-sangeren Conchita Wurst brukes for å illustrere saken til Furuseth. I bildeteksten står det at sangeren er i målgruppa til Gimba UB. Men Wurst er ikke en transmann. Han er en mann som identifiserer seg som mann, og som opptrer som drag queen.

– De har jo misforstått hele greia. Jeg tror ikke de vet forskjellen på transmenn og transkvinner, sier daglig leder i Gimba UB, Nora Helene Doski.

– En menneskerett

Gründerne ble gjort oppmerksom på at Document.no har kommentert prosjektet deres. De har både lest kommentaren og lesernes meninger i kommentarfeltet.

– Vi er ikke aktivister for transrettigheter. Vi er aktivister for at alle med livmor skal få sjekka seg, sier markedsansvarlig Ylva Nesse Lindgård.

Den stiliserte livmora har akkurat kommet ut av støpeformen.

Med en stilisert livmor vil ungdomsbedriften rette oppmerksomheten mot livmorhelse.

Foto: Malin Straumsnes / NRK

– Det handler om livmorhelse, skyter Doski inn.

Samtidig mener de det er viktig at menn som er født i en kvinnekropp sjekker seg for livmorhalskreft. For mange har fortsatt livmoren intakt, og er like utsatt for kreft.

– Dette er noe vi syns er en menneskerett, å identifisere seg som det man vil og fortsatt få lov å sjekke seg, sier Lindgård.

Bytter ut bildet

Geir Furuseth påpeker at kommentaren han skrev ikke er et angrep på jentene. Han viser til at ideen deres er god, og at selve livmor-pinsen de har laget er flott.

– Men når de da begynner, og jeg vet ikke om det var journalistens skyld, å dra transmenn inn i dette, så blir det for meg et uttrykk for overdreven oppmerksomhet rundt et marginalt fenomen som da kanskje ikke tjener deres hensikt.

Han ser at bildet av Conchita Wurst ikke blir riktig å bruke, og sier han skal bytte det ut så fort han får anledning.

Furuseth mener radikal kjønnsteori er et fenomen som har bredt seg om over hele den vestlige verden.

Han viser til at språket nå avmaskuliniseres på grunn av dette, og at yrkestitler endres. Sånn som fylkesmannen som fra og med januar i år har skifta navn til statsforvalter.

– Det kan godt hende at mennesker oppfatter seg selv annerledes enn slik de er skapt. Men at hele språket skal omformes av den grunn, mener jeg er et uttrykk for at vi er på ville veier, sier Furuseth.

Han tror også at de som identifiserer seg som transmenn har god kontroll på egen kropp, og at det derfor ikke er nødvendig for Gimba UB å trekke fram transpersoner.

– Behov for mer kunnskap

Anniken Sørlie er førsteamanuensis på Høgskolen i Østfold. Hun har doktorgrad innen temaet transpersoners rettigheter, og har blant anna sett på transpersoners rett til helsehjelp.

Anniken Sørlie

Anniken Sørlie synes det er flott av ungdomsbedriften Gimba trekker frem transmenns rett til å sjekke seg for livmorhalskreft.

Foto: Høgskulen i Østfold

Sørlie synes det er flott at unge personer har fokus på problemstillingen. Hun løfter fram at også transmenn har rett til og behov for å få sjekket seg for livmorhalskreft.

– De vil ikke fanges opp av systemet med automatisk påminnelse om å ta celleprøver, slik som juridiske kvinner blir. Vi vet at det også er behov for mer kunnskap om transpersoner og transpersoners helse blant helsepersonell, sier forskeren Sørlie.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark