Hopp til innhold

Valgerd Svarstad Haugland: – Veldig traust

Hverken «guvernør», «jarl» eller «fylkeshøvding» nådde opp. Fra 1. januar skal fylkesmannen hete «statsforvalter». Ikke alle er like imponert over kreativiteten.

Valgerd Svarstad Haugland

NY TITTEL: Fra nyttår blir Valgerd Svarstad Haugland statsforvalteren i Oslo og Viken.

Foto: Olav Juven / NRK

– Det har vært en lang prosess med mange kreative forslag, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) til NRK.

Nikolai Astrup (H)

FORNØYD: Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) mener «statsforvalter» er en tittel som vil stå seg for ettertiden.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Regjeringen fikk inn over femti navneforslag etter at det ble kjent at tittelen «fylkesmann» skulle endres for nyttår. Bakgrunnen for navneendringen er at regjeringen ønsker at alle titler i staten skal være kjønnsnøytrale.

Fylkesmann er som kjent ikke det.

– Jeg fikk et forslag forrige uke på «statens klagemur», forteller Astrup.

Dette forslaget måtte, som mange andre, gi tapt for «statsforvalter» i dag.

Mener «statsforvalter» er mer forklarende

Astrup mener «statsforvalter» oppfyller ikke bare ett, men to viktige kriterier.

– Det som har vært viktig for oss er at det er et kjønnsnøytralt navn, og at det favner fylkesmannens....eller statsforvalterens oppgave på en god måte, sier kommunalministeren, sier Astrup.

Et annet problem med tittelen «fylkesmann» er at mange oppfatter embetet som en del av fylkeskommunen. Det er det slettes ikke - fylkesmannen er statens mann eller kvinne på stedet.

– Jeg tror det er få som egentlig ser hva som ligger i ordet «fylkesmann», så det var en embedsbestemmelse som sa veldig lite om hva vedkommende faktisk gjorde, sier Astrup.

Fylkesmann i Innlandet, Knut Storberget, er blant dem som er fornøyd med den nye tittelen:

Laster Twitter-innhold

Haugland: – Veldig traust

Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland i Oslo og Viken synes derimot den nye tittelen ikke klinger like godt:

– Jeg synes navnet er veldig traust. Men det å være «statsforvalter» blir kanskje oppfattet som om vi skal forvalte statens interesser i et fylke, og det er bra, sier Haugland til NRK.

Hun var blant dem som opprinnelig stilte seg bak forslaget «guvernør» som ny tittel. Tittelen var inspirert av den engelske tittelen som fylkesmannen bruker i dag.

– Jeg har ingen vonde følelser for at regjeringen vraket det som kanskje et flertall av fylkesmennene ønsket seg, sier hun.

Haugland er samtidig veldig glad for at den nye tittelen ikke har «fylke» i seg. Hun forteller at hun selv og de ansatte bruker mye tid på at folk misforstår tittelen.

– Vi har ukentlig folk som tar kontakt med oss og ber om et møte, og så viser det seg i ettertid at det var fylkeskommunene de burde ha møte med.

Han foreslo «statsforvalter»

Fylkesmann i Vestfold Per Arne Olsen

FORNØYD: Fylkesmann Per Arne Olsen i Vestfold og Telemark får fra nyttår akkurat den tittelen han hadde ønsket seg.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Fylkesmann Per Arne Olsen i Vestfold og Telemark var den som opprinnelig foreslo «statsforvalter».

– Hvordan føles det at ditt forslag nådde opp?

– Det føles bra! Ikke sånn for egen del, men at vi får en tittel som er kjønnsnøytral, som kan stå seg over tid og kanskje det aller viktigste: Noe som forklarer hva en fylkesmann egentlig driver med, sier Olsen til NRK.

Han understreker at forslaget «statsforvalter» ikke bare var hans eget, men at det ble til i diskusjon med flere av de ansatte i embedet.

AKTUELT NÅ