Hopp til innhold

Disse byene var hotellvinnerne ved inngangen til ferien

Stavanger er hotellvinneren ved inngangen til fellesferien, mens Oslo er byen med mest prisvekst. Også i vinterdestinasjonen Tromsø ble flere rom fylt enn på samme tid i fjor.

sommerturister

Bosse Torngren (t.H.) og Stefan Söderlund fra Sverige ferierer i Nord-Norge på motorsykkel. De synes ikke hotellene i Norge er så dyre, sammenlignet med i Sverige:

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Jeg synes Tromsø er en flott sommerdestinasjon. Jeg ville ikke kommet hit om vinteren, for jeg hater kulde, sier den nederlandske turisten Rian Schellinjs, som nettopp har gått av en av byen attraksjoner, Fjellheisen.

I Tromsø, mest kjent som en turistdestinasjon om vinteren, hadde i juni flere gjester enn i samme måned i fjor. Belegget i Tromsø var på 77,9 prosent – noe som er en økning på 3,1 prosentpoeng.

Fra juni i fjor til juni i år økte også etterspørselen etter rom i flere norske byer.

Oslo og Bergen hadde også vekst på mellom 3,6 og 4,9 prosent, mens Stavanger er vinneren med 11,2 prosent vekst i antall solgte rom. Og det har samtidig vært en vekst i antall tilgjengelige hotellrom, både i offshorebyen og i Bergen.

Sommerturister

BIDRAR TIL Å FYLLE HOTELL: Rian Schellinjs (fremst) fra Nederland besøker datteren som bor i Tromsø. Hun bor på Viking Hotell.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Utviklingen for tromsøhotellene gleder reiselivssjef Chris Hudson:

– Det er positivt. Men vi må ha en helårsdestinasjon, og trenger flere hoteller, sier han.

Bodø har best belegg

Kristian Jørgensen, maskinist ved Fjellheisen

MYE Å GJØRE: Kristian Jørgensen, maskinist ved Fjellheisen, merker også at Tromsø ikke bare er en vinterdestinasjon: – Vi merker en stor økning av turister, mest utenlandske turister, sier han

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Det er Peter Wiederstrøm i Wiederstrom Hotel Consulting som sitter med de ferske tallene. Han representerer firmaet Benchmarking Alliance som måler og sammenligner rombelegg på hotell.

– Det høyeste var Bodø som hadde 85,6 prosent mens Oslo og Ålesund hadde i overkant av 85, sier han, og viser til at det er både forretningstrafikk og turisme som er bak beleggstallene for juni.

– Men jeg har ikke tall på eksakt hvor mye turismen utgjør, sier han.

Også prisene på hotell går opp, og ned:

– Noen byer har en betydelig prisøkning, mens byer som Bodø og Bergen har faktisk nedgang på rundt seks prosent. Det er også de som har dårligst utvikling på pris fra juni i fjor, sier Wiederstrøm.

sommerturister

SPANSKE TURISTER: Den spanske familien synes hotellprisene er i overkant stive.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Tromsø har pluss 1,8. Det er lavere prisutvikling på hotellrom i Tromsø enn konsumprisindeksen. Oslo har kjempevekst i pris på 11 prosent, selv om det ikke har vært noen spesiell økning i etterspørselen sier Peter Wiederstrøm.

På Gardermoen er prisveksten i underkant av 12 prosent.

Turistene i Tromsø har delte meninger om pris på hotell:

– Prisene er høyere enn i resten av Europa, sier en spansk turist.

Mens motorsykkelturistene Bosse Torngren og Stefan Söderlund (bildet øverst i saken) mener norske hotellrom er billigere enn i Sverige.

– Derimot er maten og bensinen dyrere i Norge, sier de.