Hopp til innhold

Dette får turistene til å måpe

Vikingkongene vokter det femtende ishotellet i Alta, som er fullbooket allerede første natta. Strykjern, traktor og motorsag er i bruk for å gjøre den siste finpussen før turistene kommer.

Daglig leder Tor Kjetil Wisløff har kun småtterier igjen før han er ferdig med ishotellet i Alta for 15. gang i 2014.

I en sky av snø legger daglig leder Tor Kjetil Wisløff ved Sorrisniva AS siste finpussen på ishotellet i Alta, med traktor og snøfreser som verktøy.

– Det her er garasjen til skuterne vi bruker på safari. Når jeg er ferdig her skal vi kjøre dem inn hit, sier han idet han klatrer ut av traktoren.

Ishotellet i Alta står nå klart for 15. gang, og tok imot de første gjestene til et fullbooka hotell fredag ettermiddag.

– Jeg er ferdig med alt om en time, og da frakter jeg de her ut i skogen så ingen finner dem, sier han spøkefullt om forskalingsplatene. De sørger for å holde snøveggen på plass til den har fryst godt nok til å stå på egen hånd.

Ishotellet er spydspissen

Tor Kjetil Wisløff

Daglig leder Tor Kjetil Wisløff ved Sorrisniva AS er klar til å ta imot de første overnattingsgjestene i ishotellet 2014.

Foto: Marte Lindi

Det er ikke et hotell som gir så veldig mye klingende mynt i lomma for gründer-brødrene Tor Kjetil og Hans Ulrik Wisløff i Storelvdalen et stykke oppover Altaelva. Det er likevel spydspissen i turistbedriften de der driver.

– De sju-åtte første årene var steintøffe, og gikk med bare røde tall. Nå bærer det seg akkurat, uten de store inntektene. Men dette er spydspissen for resten av bedriften. Og det er jo artig, for vi har all kompetansen her i Sorrisniva. Vi henter ingenting utenfra og har konstruert og lagd alt sjøl, smiler den stolte hotelldriveren.

Han innrømmer at ishotellet er hjertebarnet for ham og broren Hans Ulrik, som startet dette sammen.

De jobber døgnet rundt med ishotellet, og Wisløff innrømmer at om det ikke hadde vært en familiebedrift, så hadde ikke hotellet gått rundt.

– For oss har det blitt et hjertebarn. Ikke bare hotellet, men selve bedriften. Det er jo også en spesiell attraksjon for Alta, og vi har blitt kjent i hele verden, noe vi ser på de som overnatter her, sier han.

Strykjern, motorsag og is

Sonja Kjeldsberg

Sonja Kjeldsberg meisler inn vikingsymboler i issøylene bare timer før de første turistene ankommer ishotellet.

Foto: Marte Lindi

Inne i ishotellet jobbes det også med finpussen. Her er det strykjern, motorsag og meisel i bruk for å få alt på plass før turistene gjør sitt inntog senere på ettermiddagen.

– Akkurat nå bruker jeg et strykjern for å få disken til souvernirbutikken glatt og fin, og til å polere den. Et strykjern kan brukes til mye rart, sier Knut Saxe Kjeldsberg mens han fører strykjerne over isblokka så vannet renner av og isen blir speilblank oppå disken.

Knut Saxe Kjeldsberg

Knut Saxe Kjeldsberg fører strykjernet over isen for å glatte og polere isdisken i souvernirbutikken inne i ishotellet.

Foto: Marte Lindi

Han står bak designet på hotellet, som han har gjort hvert år siden oppstarten i 2000. Han har også ansvar for dekoren.

– Sammen med kjøkkensjefen har vi gjort alle skulpturene. Vi begynner å få en viss rutine på det her, og det er moro selv om det er en utfordring hvert eneste år med ny design og utforming på hotellet. Det er jo det som gjør det litt morsomt, sier Kjeldsberg.

«Fantastic», «Amazing»

Han står også for guidingen inne i hotellet, og sier folk stort sett har den samme reaksjonen når de kommer inn dit.

– Når de kommer inn døra får de hakeslepp. De blir stående og gape og sier «Oh, Fantastic» eller «Amazing». Det er en ganske morsom reaksjon, sier han mens han viser hvordan turistene ser seg om inne og nærmest måper av beundring.

Det spørsmålet han får mest av fra turistene er hvordan hotellet er bygd. Om hvordan man får isen på plass, hvordan det blir så blank og hvordan figurene blir så naturtro.

Han kan og fortelle at samtlige som jobber der har fått overnatte opptil flere ganger i ishotellet, for å prøve det.

– Jeg har tatt med barnebarna og det er morsomt. De sier at det er isslottet, snakker om isprinsesser, og synes det er facinerende med denne eventyrverdenen, smiler han.

Her skal souvernirbutikken ligge inne i ishotellet ved Sorrisniva AS i Alta. Arbeidskarene gjør nå siste finpuss på den.

Plass til over 60 gjester

På hotellet er det 28 vanlige rom med plass til to eller tre på hvert rom. I tillegg har de to suiter. Til neste år vil de vurdere flere suiter ettersom turistene gjerne vil ha flere enn de to suitene de har i dag.

– Det er jo ganske dyrt å være her hos oss, men det er jo helt spesielt. Om de da legger på noen tusen til på overnattinga, så bryr ikke folk seg om det. De ønsker bedre plass, så vi får se på det, sier Wisløff.

Etter å ha stått på med byggingen av hotellet er han klar til å ta imot det første lasset med turister fredag ettermiddag. Og allerede fra første kvelden er det fullbooket med turister som er sugne på vinteropplevelser.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark