Hopp til innhold

– Skal det være nordnorske chips?

Kjøkkensjef Johnny Trasti skulle helst sett at ingen andre enn han visste om den nordnorske poteten gulløye.

– Vil du smake en liten bit? Litt gulløye-chips med kveite fra Sørøya. Det er vår fish & chips, så lokal som du kan få det, sier kjøkkensjef Johnny Trasti, og byr fram fatet.

Trasti er kjøkkensjef ved reiselivsbedriften Sorrisniva utenfor Alta. Sorrisnive ligger idyllisk til, rett ved Altaelva og med matfatet omtrent utenfor døra.

Denne uka ble den nordnorske poteten gulløye gjort stas på av Opplysningskontoret for frukt og grønt, og kjøkkengjengen på Sorrisniva disket opp den ene potetretten etter den andre til de inviterte gjestene.

Gulløye_2

Det var Opplysningskontoret for frukt og grønt som inviterte til hyllest av gulløyepoteten denne uka på Sorrisniva.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Potet er ikke bare potet

Johnny Trasti anretter nye tallerkener med lekkerbiskner fra det velduftende kjøkkenet.

– Her er enkel finnmarkskost. Det er tyttebær, reinsdyr og potetpuré, av gulløye, selvfølgelig, sier han.

– Så, potet er ikke potet, altså?

– Det spørs hvordan du ser det. Vi ser i hvert fall på potet som en veldig anvendelig ressurs, akkurat som en hvilken som helst grønnsak. For oss er det noe helt annet enn det du tenker som en potet, svarer han.

Trasti fremhever gulløyets unik smak og store bruksområde.

– På grunn av at tørrstoffet er så høyt, forklarer han.

Gulløye_12

Bakt potet med bacon og rømme var en av de mange rettene.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Kom med svensker til Troms

Historien til gulløyet går over 100 år tilbake i tid. Mest sannsynlig kom den til Kvæfjord i Troms med svenske rallere eller gruvearbeidere på begynnelsen av 1900-tallet.

På 1980-tallet var den i ferd med å bli borte på grunn av sterk mekanisering i landbruket. poteten er nemlig skjør.

En av ildsjelene som berget gulløyet, var Tormod Johansen fra Tromspotet. De fikk noen produsenter til å satse på gulløyet, og kvaliteten ble god. Etter hvert fikk gulløyet en nasjonal godkjenning og beskyttelse, og i dag er den anerkjent som en av landets gourmetpoteter og mer populær enn noen gang.

Johansen forteller at den nordnorske midnattsola er perfekt for gulløyet.

– Den trives best under de temperaturforholdene vi har i nord, altså ikke de altfor varme somrene. Da gir den ikke noe god kvalitet eller avling. Gulløyet er også utsatt for potetsykdommer, men vi har få eller ingen av de her i nord. Det gjør det gusntig slik at vi slipper plantevernmidler og sprøyting. Vi kan gjøre det til et minimum, og det er positivt både for de som dyrker den og forbrukerne, sier Johansen.

Gulløye_10

Tormod Johansen og Britt Kåsen var full av lovord både om gulløyepoteten og maten til Johnny Trasti.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Mer populær enn noen gang

Ifølge Britt Kåsin fra Opplysningskontoret for frukt og grønt produseres det ikke nok gulløyepotet for å mette etterspørselen i markedet.

– Den er en av våre tre gourmetpoteter i landet, og alle de er over hundre år gamle. Gulløye, mandelpotet og ringerikspotet, sier hun.

Poteten er sentral i det norske kostholdet, og Kåsen mener derfor det er viktig at vi har regionale sorter. Dessuten er det kortreist mat.

– Dette er en trend vi ser over hele den rike verden. Mat fra distriktet, og med sin egen historie, det er viktig, sier hun.

Hun måtte skryte av maten til Johnny Trasti og kjøkkengjengen på Sorrisniva.

– Fantastisk, og han er jo en enestående og flink kokk. Han er kreativ, og det jeg synes han har gjort bra i Alta er at han har tatt de naturlige råvarene og bygd opp rundt poteten. Og med gulløyet som er produsert like ved her, sier hun.

Gulløye_14

Gulløye er Nord-Norges egen potet.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Vil ha den for seg selv

Av andre retter som gjestene fikk servert var blant annet røstipoteter med rype og gulrot- og jordskokkpuré, stekt småpotet med lam, og bakt potet med bacon og rømme.

Selv om gulløyepoteten blir stadig mer populær skulle kjøkkensjef Johnny Trasti ønske at poteten forble en hemmelighet.

– Alle kokker vil jo ha kuriositeter. Jeg kjøper villam fra Nesseby, for det er bare jeg som kjøper det. Hvis hele Norge spiste villam fra Nesseby, så ville ikke jeg bruke det. Da ville jeg brukt noe annet. I min verden så trenger gulløyet ikke nødvendigvis å bli verdenskjent, men klart, for dem som skal leve av den så er det viktig, sier han.

Hør hvilken potetrett Johnny Trasti anbefaler.

– Så for deg er det ikke bra at det er så mye oppmerskomhet rundt gulløyepoteten?

– Nei, man hadde ikke trengt å si det til noen. Man hadde heller ikke trengt å fortelle til noen at det er fint i Finnmark, for da blir det så mye folk her. Men på en måte skal vi jo leve av de menneskene som kommer hit, sier han.

Vil du prøve noe nytt? Hva med en potetpizza? Finn flere potetoppskrifter på NRKs egne matsider.