Hopp til innhold

Det norske freeski-landslaget har aldri hatt så mange kvinner

Landslaget i freeski for den kommende sesongen er klart. Debutanten Tora Johansen fra Tromsø var nesten målløs da hun fikk vite at hun var ei av rekordmange kvinner på laget.

Tora Johansen i fri flyt

SVEVER HØYT: Freeski-utøver Tora Johansen svever høyt når hun tar de råeste triksene sine. Nå er hun tatt ut på landslaget.

Foto: Privat

– Jeg leverte jo min beste sesong sist sesong, så jeg håpet jo jeg skulle bli tatt ut. Men da landslagssjefen ringte klarte jeg ikke å si så mye, sier 21 år gamle Tora Johansen.

Hun startet med freeski da hun var 11 år. Med en bakgrunn fra turn hadde hun en kroppsbeherskelse som gjorde at hun mestret den akrobatiske skisporten bra.

Tora Johansen

STOLT: Tora Johansen har trent mye alene for å få en plass på elitelandslaget i freeski. Men hun sier at hun har hatt gode trenere, både på NTG Lillehammer og på rekruttlandslaget, som har lært henne mye.

Foto: Marita Andersen / NRK

Etter noen sesonger på rekruttlandslaget er hun nå tatt ut på elitelandslaget, som har en relativt ny sammensetning.

  • Christoffer Schach (25) går inn i stillingen som landslags- og sportssjef for freeski i Norges Skiforbund. Han har erfaring som utøver, juniorlandslagstrener, arrangementskonsulent og prosjektleder for freeski.
  • Herman Valø Orheim inntar rollen som landslagstrener. Han har tidligere vært junior- og rekruttlandslagstrener.
Denne sesongen debuterer Torta Johansen på elitelandslaget i freeski. Hun har allerede noen ville triks i ermet.

Denne sesongen debuterer Torta Johansen på elitelandslaget i freeski. Hun har allerede noen ville triks i ermet.

Mange damer

Hele landslagstroppen, inkludert rekrutt- og juniorlandslaget, teller 19 utøvere. Elitelandslaget består av åtte skikjørere. Tre av dem er kvinner.

Så stor kvinneandel har laget aldri hatt før.

– Det er bra for oss, bra for sporten og det er fint med en bedre kjønnsfordeling. Dette viser at vår jentesatsing siste årene gir resultater, og at vi følger de andre nasjonene med tanke på utvikling av sporten, sier Christoffer Schach i en pressemelding.

Og ifølge Tora Johansen skjer det mye spennende blant kvinnelige freeski-utøvere.

– Jentene i freeski begynner å dra på med «double cork». Det er en drøm for meg å klare, sier hun.

Og for deg som ikke vet det, slik ser en «double cork» på ski ut:

Langsiktige mål

Landslagstrener Herman Valø Orheim gleder seg til å se hva de norske skikjørerne, med Birk Ruud i spissen, kan utrette i sesongen som kommer.

– Utøvergruppen for kommende sesong ser veldig interessant ut. Utøverne ligger på et høyt sportslig nivå, og jeg ser frem til å være med i utviklingsprosessen til samtlige utøvere. Det blir spennende å se hva som skjer med sesongen, jeg gleder meg uansett til å gyve løs på utfordringer og sesongoppkjøringen, sier ny landslagstrener Herman Valø Orheim.

Tora Johansen har først og fremst forhåpninger om å kunne utvikle triksene sine enda mer. I tillegg skal hun prøve å komme til finalen i alle verdenscupkonkurransene hun deltar i.

– Også er det jo et OL om to år, da, sier hun.

STJERNE: Her ser du hvorfor norske Birk Ruud er en av de største stjernene på ski.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark