Hopp til innhold

Her går konkurrentene bananas etter nordmannens historiske triks

Birk Ruud forutså at han måtte gjøre noe helt spektakulært for å vinne dagens verdenscup i friski. På morgenen øvde han derfor inn et triks ingen hadde gjort før.

SE TRIKSET HER: Slik så det ut da Birk Ruud ble den første noensinne til å gjøre dette trikset i konkurranse.

I Big Air-konkurransen i Beijing ble 19 år gamle Ruud den første noensinne til å sette en 1800 hvor han roterte fem ganger rundt sin egen akse, samtidig som han tok to saltoer.

Det fikk konkurrentene som sto og så på til å ta fullstendig av. De brølte, hoiet og gned seg i øynene.

– De ble helt gærne alle sammen, sier Ruud lattermildt.

X Games Norway 2019

Birk Ruud levde opp til sitt favorittstempel og gikk helt til topps i Big Air-konkurransen.

Foto: Fredrik Hagen

Trikset sikret ham også seieren, og reaksjonen til konkurrentene forteller hvor spesielt det som skjedde var.

Hadde bare gjort trikset én gang

Ruud hadde faktisk forutsett at han trolig måtte gjøre noe litt utenom det vanlige for å ta seieren i bakken i Beijing, fordi hoppet er utformet på en måte som gjør at mange greier å levere ekstra bra.

På morgenen før konkurransen begynte derfor Ruud å tenke på om han skulle prøve seg på et helt nytt triks.

– Jeg følte at jeg måtte ha et skikkelig seierstriks med meg inn, et som virkelig kunne ta meg til topps. Jeg møtte treneren min Hermann, og sammen la vi en morsom plan, forteller Ruud.

Rett før konkurransen prøvde han å gjøre trikset for aller første gang.

– Jeg gjorde det bare én gang, og det satt. Sånt sitter mest i hodet, forklarer Ruud.

– Det er turning

I konkurransen ventet han til det tredje og avgjørende runet før han bestemte seg for å, som han sier, «bare gjøre det». Da var Ruud den aller siste som skulle kjøre, og akkurat som han hadde spådd måtte han levere noe spektakulært om det skulle bli seier.

I friski har man tre forsøk, og det er sammenlagtsummen fra de to beste forsøkene (runs) som blir det tellende resultatet.

Ruud hadde falt i det første runet, og deretter gjort et helt ok andre run. Han trengte mange poeng for det siste trikset for å sikre seieren.

– Jeg lå på sisteplass før det siste hoppet, og da skjønte jeg at det bare var å smelle på for å prøve å vinne. Og det var det jeg gjorde, forteller Ruud.

NRK-kommentator Jonas Greve sier at han nærmest falt av stolen da han så Ruud sette det tredje trikset.

– Vi bare brølte. Han gjorde sånt som man bare drømmer om at man skal gjøre. Han gikk «all inn» og gjorde det absolutt vanskeligste trikset av alle, og det med så mye press på seg, sier en imponert Greve, og utdyper:

– Det han gjør der er turning. Han hopper sikkert 35 meter, er syv-åtte meter oppe i lufta, og lander fjellstøtt. Det er bare han som gjør det der, foreløpig.

Ruud ble belønnet med 96,5 av 100 mulige poeng for trikset. Det er sjelden man ser såpass høye poengsummer.

– Det er omtrent så høyt som man kommer, forklarer Greve.

80h9Usxi1-E

Også norske Johanne Killi gikk helt til topps i kvinnenes konkurranse.

Foto: Vidar Ruud / Vidar Ruud

Trikset gjorde at Ruud akkurat greide å ta seieren med 0,25 poeng foran canadiske Teal Harle, som hadde gjort en kjempekonkurranse.

– Dette var absolutt en av mine hardeste konkurranser noensinne, rent mentalt sett. Det var dessuten veldig høyt nivå i dag, sier Ruud, og legger til at han hadde ekstra lyst til å ta seieren i dag for å hedre landslagskameraten Sebastian Schjerve.

Han brakk lårhalsen under trening i Beijing for tre dager siden.

Glade konkurrenter

Etter seieren ble Ruud omfavnet av de jublende konkurrentene, som så ut til å bare synes det var gøy å se nordmannen sette det historiske trikset.

– De skrek og hoppet og hoiet. De var stoka, og det var veldig gøy. En fantastisk følelse. Det viser også måten vi konkurrerer mot hverandre på. Det er med positiv energi, og vi er venner alle sammen, fastslår Ruud.

Greve sier at Ruud, som leder verdenscupen i Big Air, har fått en spesiell standing i friskimiljøet.

– La oss si det sånn at når han gjør sånne ting, så finnes det snart ingen stempelpute som er stor nok for favorittstempelet han har. Han viser at han er mannen å slå. Birk har denne fryktløsheten, kroppsbeherskelsen og treningsviljen som er en helt killer kombinasjon. Og så er han litt gæren, sier Greve lattermildt.

Det ble generelt en svært god dag for norsk friski. Også Johanne Killi gikk helt til topps i kvinnenes konkurranse, og det gjorde hun med disse to hoppene:

I tillegg ble Christian Nummedal nummer fire bak Ruud. Også han gjorde en 1800, men med switch.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal