Del dine 17. mai-bilder med hele Norge!

Vi håper du nyter 17. mai, og vi vil gjerne se dine bilder fra feiringen.

17. mai-bildene fra nord

Gunnar Grindstein

Det er NRKs Gunnar Grindstein som leder dekningen fra Tromsø i år.

Foto: Petter Strøm / NRK

Dagen er endelig her for iskremspising, spente skolekorps, og marsjerende barn og voksne. Dagen feires på så mange ulike måter, og vi ønsker gjerne å se hvordan du feirer nettopp din dag.

Derfor ber vi alle dele sine 17. mai-bilder. Bruk emneknaggen #nrk17mai og få dine bilder delt på vårt digitale Norgeskart.

De siste årene har NRK gjort en tradisjon av å samle flotte 17. mai-bilder, og i år er intet unntak. Og er du usikker på hva du skal gjøre? Her er vår veiviser – trinn for trinn.

Flere innslag fra Tromsø

I år er det Gunnar Grindstein som skal vise fram feiringen fra Troms på den nasjonale TV-sendingen på NRK1. Før det hele braker løs, har han flere spennende ting å by seerne på.

– Litt før klokken ni skal vi inn fra et hotell i Tromsø hvor Universitetet i Tromsø for første gang holder 17. mai-frokost for sine utenlandske ansatte. Det er flere hundre som er påmeldt, og vi skal snakke med både ledelsen og de ansatte, forteller Grindstein.

(Artikkelen fortsetter under)

Deretter går turen ut fra sentrum, og til Kvaløya og Tisnes.

– Her skal vi inn rundt klokken 11 for å se et litt spesielt tog. Det er en 50 år gammel tradisjon med to traktorer som leder an i toget, sier han.

NRKs bidrag fra Tromsø avsluttes med småbarnstoget klokken ett, og vi legger et besøk til Skittenelv musikkorps. Her har de også en vaskeekte trommeslager på to år.

Satser på 17. mai-baby i Finnmark

Kenneth Strømsvåg

Kenneth Strømsvåg er NRKs mann i Finnmark på 17. mai.

Foto: Ole Sommarset / NRK

I Finnmark er det Hammerfest som skal være vertskap for TV-innslagene. Reporter Kenneth Strømsvåg starter nemlig dagen på sykehus!

– Der skal vi en tur til fødeavdelingen hvor vi setter alle kluter til for en ekte 17. mai-baby. Gjør vi ikke det, har vi med oss en jordmor som jobber sin første 17. mai, og hun gleder seg, forteller Strømsvåg.

Deretter går turen til den gamle fergen «Gamle Mårøy». Her skal seerne få oppleve 17. mai-frokosten og den gode stemningen.

– Deretter tar vi turen til trommekorpset Slagside, hvor damer i sin beste alder får slå ut litt aggresjon med trommestikkene, sier Strømsvåg.

Han har stor tro på programmet og innslagene fra Finnmark dette året.

Bekymrer seg ikke for været

I Troms er det andre året Gunnar Grindstein skal vise fram 17. mai-feiringen. Forrige gang, for to år siden, var det knallvær i hele fylket. Det ga det hele en litt ekstra god stemning.

I år er utsiktene for Troms litt dårligere.

– Dagen starter veldig fint, med lite vind og litt sol. Men så er det et lite lavtrykk som kommer snikende forbi, og det gjør at det skyer litt til utover ettermiddagen. Så kommer det litt regn, og vinden øker på, sa statsmeteorolog Ida Fossli ved Vervarslinga Nord-Norge tidligere i uken om 17. mai-været i Troms.

Men varselet bekymrer ikke Grindstein.

– Nei, ikke så lenge det ikke regner sydvest, ler han.

– Du gleder deg?

– Ja, det blir kjempegøy. Det er jo en artig jobb!