NRK Meny
Normal

– 17. mai blir det uansett

Familien Smedsrud stresser ikke før nasjonaldagen, selv om de består av ti store og små.

Familien Smedsrud

NESTEN ALLE: Helena skriver om familielivet på bloggen sin. Her er (nesten) hele familien samlet på et bilde fra en konfirmasjon i 2015.

Foto: Privat

Storfamilien mener det er viktig å senke kravene som familie.

NRK møter dem bare noen få dager før 17. mai, men stemningen er overraskende avslappet. Familien bor alle i et stort hus utenfor Drammen, unntatt eldstesøster Abelone som er 20 år. Far Frode har bursdag, og familien nyter en solfylt dag i hagen. På bordet står makroner, kjeks og jordbær.

Finner kreative løsninger

Konstantin (9) får nye shorts.

BUKSER BLIR SHORTS: Konstantin (9) får nye shorts til sommeren.

Foto: Maria Lokna

Niåringen Konstantin står på en stol mens mor Helena klipper buksene hans til en shorts. Denne dagen nærmer temperaturmåleren seg tross alt tjue grader, og buksene er såpass utslitte at de må enten kastes eller klippes.

– Mange tenker kanskje at barna kan arve mye klær når de er så mange, men klærne blir rett og slett utslitte før jeg rekker å gi dem videre til nestemann, ler Helena.

Hun legger til at de nok må tenke annerledes enn mindre familier.

– Alt vi kjøper av klær og ting er godt gjennomtenkt. Alle kan ikke få nye ting hele tiden, sånn er det bare her hos oss.

Helena og Frode Smedsrud

LITE ALENETID: Helena (40) og Frode (41) møttes for over tjue år siden.

Foto: Maria Lokna

Hverdagen er travel. Helena jobber som assistent i barnehage, som om åtte barn hjemme ikke er imponerende nok, og Frode jobber på lageret på Tess. Det blir ikke mye alenetid for førtiåringene, som er vant til travle dager med familiemedlemmene rundt seg hele døgnet. Men de liker aller best å ta ting som det kommer.

– Det ligger en styrke i det også. Mange har så store krav, men jeg syner det er viktig å senke disse kravene og heller finne kreative løsninger, sier hun.

Tar vare på hverandre

Frode nikker enig. De får ofte spørsmål om det ikke er kaotisk med så mange barn i hus, men det er også slik familien er vant til å leve. Alle de åtte barna er veldig ulike, men ser ut til å trives i hverandres selskap. I dag er det Konstantin som holder et spesielt øye med Dorotea, som kommer ut på terrassen. Hun er minstemann på tre og et halvt år.

Dorotea (3,5)

MINSTEMANN: Dorotea (3,5) er den yngste av søskenflokken på åtte.

Foto: Maria Lokna

– Barna sier ofte at de ikke kjenner til noen annen virkelighet enn å ha søsknene sine rundt seg hver dag. De tar godt vare på hverandre, og er veldig omtenksomme. Flere ganger har de fått penger av oss og brukt dem på søsknene sine heller enn seg selv, forteller Frode.

Feirer nasjonaldagen i Oslo

Helena Smedsrud (40) er mor til åtte, men stresser ikke.

FINNER ANDRE LØSNINGER: Helena Smedsrud (40) mener det er viktig å senke kravene som storfamilie.

Foto: Maria Lokna

Nå er 17. mai rett rundt hjørnet, og også her tar familien forberedelsene med en stor ro. Det hjelper i hvert fall ikke å stresse, mener de to foreldrene.

– Det blir alltid noen diskusjoner om hvem som vil gå i tog og hvem som helst vil slippe, og det har ofte vært komplisert å få til dugnader og kakebaking for åtte barn opp igjennom årene. Men så lenge vi får sett toget, spist is og grillet i hagen er vi storfornøyde. 17. mai blir det uansett, sier Helena.

På 17. mai skal NRK følge storfamiliens morgenrace til de møter programleder Nadia Hasnaoui på Slottsplassen i Oslo.

– Vi har alltid feiret nasjonaldagen på samme sted så det blir spennende å oppleve hovedstaden i år. Kanskje vi får hilse på kongen, sier Frode.