Hopp til innhold

Da bomba smalt i Tromsø

Natt til 13. mars for 40 år siden ble folk vekket av en voldsom eksplosjon i Tromsø sentrum.

Arkivbilde fra bombeangrep i Tromsø 13. mars 1977

To menn ble dømt for angrepet i Grønnegata.

Foto: NRK

Omtrent klokka 01.50 natt til 13. mars 1977 gikk en bombe av inne på bokhandelen Oktober i Grønnegata i Tromsø.

Vinduer ble knust på begge sider av Grønnegata og treverk fløy gjennom lufta. Det gamle huset der bokhandelen til Arbeidernes Kommunistparti, bedre kjent som AKP, holdt til ble stygt ramponert.

«Dette er et bevisst og grotesk mordforsøk fra nynazistiske elementers side», het det i en pressemelding som AKP sendte ut da.

Oktober bokhandel i Tromsø ble sprengt i 1977

Før hendelsen 13. mars hadde blant annet flere vindusruter på Oktober blitt knust og en mindre dynamittladning var også avfyrt i februar.

Foto: NRK

– Et utilslørt mordforsøk

Daværende bystyrerepresentant for Rød Valgallianse og medlem av initiativkomiteen mot nazisme og terror, Herman Kristoffersen, ble intervjuet av NRK dagen etter sprengningen av bokhandelen.

– Vi ser det som har skjedd på Oktober-bokhandelen som et foreløpig siste ledd i en lang rekke provokasjoner som har vært mot denne bokhandelen. Dette er et utilslørt mordforsøk mot fire personer som kunne befunnet seg i huset på tidspunktet.

Herman Kristoffersen i 1977

Herman Kristoffersen ble intervjuet av NRK.

Foto: NRK

Han fortalte at to personer ved en ren tilfeldighet hadde gått ut av lokalet da dynamittladningen gikk av. Det befant seg også to personer til i tredje etasje da bomben gikk av.

Ingen personer ble skadd av bomba.

To menn ble dømt

Før hendelsen 13. mars hadde blant annet flere vindusruter blitt knust og en mindre dynamittladning var også avfyrt i februar.

Daværende politimester Terje Hals fikk spørsmål fra NRK om man kunne snakke om politisk terror.

– Jeg kan ikke svare direkte på det, det er for tidlig. Men i og med at vi har å gjøre med en meget alvorlig sak, så kan politiet ikke utelukke noen mulighet.

Saken ble etterforsket og høsten 1977 måtte en 21 og 24 år gammel mann møte i Hålogaland lagmannsrett, tiltalt for overtredelse av mordbrannparagrafen, for skadeverk og sprengstofftyveri.

21-åringen ble utpekt som hovedmann og dømt til fengsel i ett år og ni måneder, men frifunnet for mordbrann-anklagene. 24-åringen slapp også unna de mest alvorlige anklagene, og endte med en fengselsstraff på ni måneder for medvirkning, skriver Nordlys.

Se TV-sak fra 1977 om hendelsen:

Natt til 13. mars for 40 år siden ble folk vekket av en voldsom eksplosjon i Tromsø sentrum.