Byrådslederen: – Røymo kommer til å angre resten av livet

Valgvinnerne Arbeiderpartiet, SV og Rødt avvikler dagens styresett i Tromsø. Avtroppende byrådsleder, Øyvind Hilmarsen, mener det er en kjempetabbe.

Øyvind Hilmarsen

Avtroppende byrådsleder Øyvind Hilmarsen lot seg ikke imponere av det nye politiske styret i Tromsø.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Jeg er veldig overrasket over at Kristin Røymo ga etter på det punktet. Jeg tror hun kommer til å angre resten av livet på at hun avviklet et moderne styresett i kommunen, sier Øyvind Hilmarsen (H).

Om to uker gir han fra seg vervet som byrådsleder i Tromsø kommune til Kristin Røymo i Arbeiderpartiet. Men Røymo blir ikke sittende som byrådsleder lenge. I løpet av åtte måneder skal Ap sammen med sine samarbeidspartnere SV og Rødt avvikle dagens parlamentaristiske styresett i kommunen, og gjeninnføre formannskapsmodellen.

Dette til tross for at Arbeiderpartiet gikk til valg på å beholde parlamentaristiske modellen.

Fra Kystens hus.

Må omorganisere i toppen

Også valgforsker Marcus Buck er overrasket over det nye styrets avgjørelse.

– Jeg er overrasket over at Arbeiderpartiet gir seg så lett. I tillegg er det første gang en kommune går fra parlamentarisme til en formannskapsløsning. Det blir interessant å se hvordan de løser det. Blant annet kommer nok kritikerne til å reagere på at de å må gjeninnføre rådmannsveldet, som parlamentarismen søkte seg bort fra, sier Buck.

– Grunnen til at de nå skal bruke åtte måneder på å gå tilbake til det gamle styresettet, er nok fordi hele administrasjonen på toppen må omorganiseres.

Før valget hevdet Arbeiderpartiet at de var innstilt på å danne et mindretallsbyråd uten støtte fra andre. Marcus Buck mener frykten for å miste politiske makt er en av årsakene til at Ap gir etter for kravet om å avvikle parlamentarismen.

– Alt i alt er det viktigste å få gjennom de politiske sakene. Da er det forståelig at Arbeiderpartiet ofrer parlamentarismen for å få et sterkere samarbeid når det kommer til politikk.

Marcus Buck

Valgforsker Marcus Buck er overrasket over utfallet i Tromsø kommune.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Lite konkret

Under dagens pressekonferanse la de tre regjerende partiene frem sin politiske plattform, i Kystens hus-erklæringen.

Flere av politikerne som nå gir fra seg makten i kommunen synes erklæringen var tafatt.

– Jeg synes den er litt ambisiøs. Samtidig er det mange forslag jeg tror de skal få problemer med å gjennomføre. De lover blant annet 40 nye lærerstillinger, det vil koste penger vi ikke har i dag. De vil også bygge 400 utleieboliger, noe som også kan bli økonomisk utfordrende, sier Jan Blomseth (Frp).

Laster Twitter-innhold

– Jeg er overrasket over hvor lite konkret erklæringen var. Det er den minst konkrete samarbeidsavtalen jeg har sett i mitt politiske liv. Den er full av selvfølgeligheter og mye ytterst-til-venstre-politikk, sier Øyvind Hilmarsen (H).