Brannsjefen har fått sparken

Brannsjef ved Tromsø brann og redning Nils Ove Sollid har blitt suspendert fra stillingen sin mandag.

Sollid redigert

Nils Ove Sollid, brannsjef i Tromsø bran og redning, er sagt opp.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Jeg synes dette har tatt lang tid, men er glad for at personalsjefen har gjort jobben sin, og at vi nå får arbeidsro og kan bedre arbeidsmiljøet og de tingene som har vært påpekt i rapportene, sier hovedtillitsvalgt Erik Benjaminsen i Delta ved Tromsø brann og redning.

Mandag orienterte personalsjef i Tromsø kommune, Wenche Bergmo, de ansatte ved Tromsø brann og redning om at brannsjef Nils Ove Sollid er suspendert.

Det vil si at han må gå på dagen.

charles jacobsen og erik benjaminsen

Charles Jacobsen og Erik Benjaminsen er tillitsvalgte ved Tromsø brann og redning.

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK

– Nå må vel stillingen lyses ut på nytt?

– Først må vi få ryddet opp. Dette er en gammel og tungrodd organisasjon som fyller 150 år om noen få år. Jeg tror at det at brannsjefen har gått nå gjør at Tromsø brann og redning får muligheten til å komme med andre organisatoriske endringer, sier Benjaminsen.

Sollid ønsker ikke å uttale seg i saken. Han henviser til sin advokat, Arild Hølland. NRK har ikke lykkes å få tak i Hølland for kommentar.

Brøt en rekke regler

NRK avslørte i mars at brannsjef i Tromsø, Nils Ove Sollid, var under gransking, blant annet for sammenblanding av privat- og jobbøkonomi, og for sin lederstil.

Brannsjefen ble sagt opp 19. juni, men det vil ikke si at han umiddelbart sluttet i stillingen. Det har han altså gjort i dag mandag.

Mange forhandlinger

20. mars 2014 la Kontrollutvalget i Tromsø kommune fram sin knusende rapport om forholdene ved Tromsø Brann og redning.

Etter det NRK kjenner til, diskuterte kommunaldirektør Øystein Nermo en mulig fratredelse fra stillingen som brannsjef med Nils Ove Sollid allerede for flere måneder siden.

Flere kilder NRK har vært i kontakt med forteller at man allerede da ønsket at brann- og redningssjefen skulle fratre sin stilling.

Nils Ove Sollid møtte da sammen med sin advokat. Han nektet å slutte som brannsjef.

Etter resultatløse drøftinger har NRK grunn til å tro at Tromsø kommune besluttet at de ikke hadde annen utvei enn å gå til oppsigelse av brannsjefen.

Sterk kritikk fra politikere

Da Tromsø kommunestyre behandlet rapporten fra Kontrollutvalget 28. mai, gikk samtlige politiske partier langt i sin kritikk av ledelsen ved Tromsø Brann og redning.

Lengst gikk gruppeleder for Høyre, Rolleiv Lind. Fra kommunestyrets talerstol sa han:

– Arbeidsforholdene i Brann og redning i Tromsø som er avdekket i rapporten er noe av det verste jeg har vært borte i, både som næringslivsleder og som politiker.

I det åpne møtet i kommunestyret gikk representantene svært langt i å forlange at det som er avslørt må få konsekvenser for ledelsen ved Brann og redning.

Nå har Sollid altså blitt sparket med umiddelbar virkning. Varabrannsjef Kaj Christiansen fungerer nå som brannsjef.