– Noe av det verste jeg har vært borti

Erfaren politiker og næringslivsleder reagerer på forholdene i brann- og redningsetaten i Tromsø.

Brann BIL

Bedriftsidrettslaget Brann BIL er under gransking for svart arbeid.

Foto: Petter Strøm / NRK

Rolleiv O. Lind, banksjef Nordea

Rolleiv Lind er gruppeleder for Høyre i kommunestyret.

Foto: Ken-Are Bongo / NRK

Mandag fikk medlemmene i kommunestyret i Tromsø anledning til å gå gjennom kontrollutvalgets rapport om arbeidsmiljøet ved Brann og redning i Tromsø.

Den tidligere næringslivslederen og erfaren politikeren Rolleiv Lind fra Høyre er sjokkert over innholdet i den hemmeligstemplede rapporten.

– Arbeidsforholdene i Brann og redning i Tromsø som er avdekket i rapporten, er noe av det verste jeg har vært borti både som næringslivsleder og som politiker, sier Lind, som er gruppeleder for Høyre i kommunestyret.

Rapporten fra Kontrollutvalget, som kommer med massiv kritikk av ledelsen i Brann og redning, ble behandlet i kommunestyremøtet onsdag. Og under behandlingen onsdag kom flere av politikerne med sterk kritikk av forholdene i Brann- og redningsetaten.

Etat i hardt vær

Brann og redning har vært i hardt vær etter NRK-avsløringer. Blant annet gjelder dette granskingen av brannsjef Nils Ove Sollid sin påståtte sammenblanding av jobb- og privatøkonomi, og at stordelen av inntektene fra bedriftsidrettslagets dugnadsarbeid skal ha gått i lomma på de ansatte.

Det har også vært fokus på arbeidsmiljøet i etaten, der ansatte skal ha blitt utsatt for trakassering og vært redde for å stå fram med problemer.

Sollid har tidligere gått ut i NRK og avvist at det foregår trakassering av ansatte.

– Vi driver ikke med sånne ting i brannvesenet. Vi jobber alt vi kan, alle sammen, for at vi skal få best mulig sikkerhet og beredskap for Tromsøs befolkning, sier Sollid.

Mener det haster

Lind sier at det nå haster å gripe inn i etaten.

– Det er en situasjon som man er nødt til å komme ut av for at man skal få en tilfredsstillende utvikling i enheten.

Et konsulentbyrå er allerede i gang med det man kaller et medarbeiderprosjekt i Brann og redning men Lind, med sin erfaring som både politiker, leder i kontrollutvalget og som næringslivsleder, mener det må sterkere lut til.