Brannsjef Sollid vurderer rettssak mot Tromsø kommune

Nils Ove Sollid vurderer å gå til rettssak mot Tromsø kommune etter å ha blitt oppsagt og suspendert som brannsjef.

Sollid redigert

Brannsjef i Tromsø Nils Ove Sollid ble mandag suspendert fra stillingen.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Sollid mener selvsagt at det ikke er rettslig grunnlag for verken oppsigelsen eller suspensjonen. Nå vurderer han å forfølge dette rettslig. Det vil i tilfelle skje i løpet av kort tid, sier hans advokat Arild Hølland i en e-post til NRK.

Advokaten har foreløpig ikke vært tilgjengelig for ytterligere kommentarer.

– Vi ønsker ikke å kommentere saken nå, sier organisasjonssjef i Tromsø kommune, Wenche Bergmo til NRK.

Mandag ble det kjent at brannsjef Nils Ove Sollid ble suspendert fra stillingen sin.

– Jeg synes dette har tatt lang tid, men er glad for at personalsjefen har gjort jobben sin, og at vi nå får arbeidsro og kan bedre arbeidsmiljøet og de tingene som har vært påpekt i rapportene, sa hovedtillitsvalgt Erik Benjaminsen i Delta ved Tromsø brann og redning.

– Mulighet til å komme med andre endringer

Mandag orienterte personalsjef i Tromsø kommune, Wenche Bergmo, de ansatte ved Tromsø brann og redning om at brannsjef Nils Ove Sollid er suspendert.

Det vil si at han må gå på dagen.

charles jacobsen og erik benjaminsen

Charles Jacobsen og Erik Benjaminsen er tillitsvalgte ved Tromsø brann og redning.

Foto: Simen Follesø Røiseland

Varabrannsjef Kaj Christiansen fungerer nå som brannsjef. Benjaminsen forteller at de først må få ryddet opp før det bestemmes om stillingen lyses ut på nytt.

– Dette er en gammel og tungrodd organisasjon som fyller 150 år om noen få år. Jeg tror at det at brannsjefen har gått nå gjør at Tromsø brann og redning får muligheten til å komme med andre organisatoriske endringer, sa Benjaminsen mandag.

Sollid ønsker ikke selv å uttale seg i saken, men henviser til sin advokat.

Brøt en rekke regler

NRK avslørte i mars at brannsjef i Tromsø, Nils Ove Sollid, var under gransking, blant annet for sammenblanding av privat- og jobbøkonomi, og for sin lederstil.

Brannsjefen ble sagt opp 19. juni, men det vil ikke si at han umiddelbart sluttet i stillingen. Det har han altså gjort mandag.

Mange forhandlinger

20. mars 2014 la Kontrollutvalget i Tromsø kommune fram sin knusende rapport om forholdene ved Tromsø brann og redning.

Etter det NRK kjenner til, diskuterte kommunaldirektør Øystein Nermo en mulig fratredelse fra stillingen som brannsjef med Nils Ove Sollid allerede for flere måneder siden.

Flere kilder NRK har vært i kontakt med forteller at man allerede da ønsket at brann- og redningssjefen skulle fratre sin stilling.

Nils Ove Sollid møtte da sammen med sin advokat. Han nektet å slutte som brannsjef.

Etter resultatløse drøftinger har NRK grunn til å tro at Tromsø kommune besluttet at de ikke hadde annen utvei enn å gå til oppsigelse av brannsjefen.

Brann BIL

De siste månedene har det vært en del uro rundt Tromsø brann og redning, med gransking både av brannsjefen og bedriftsidrettslaget.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Noe av det verste jeg har vært borte i

Da Tromsø kommunestyre behandlet rapporten fra Kontrollutvalget 28. mai, gikk samtlige politiske partier langt i sin kritikk av ledelsen ved Tromsø Brann og redning.

Lengst gikk gruppeleder for Høyre, Rolleiv Lind. Fra kommunestyrets talerstol sa han:

– Arbeidsforholdene i Brann og redning i Tromsø som er avdekket i rapporten er noe av det verste jeg har vært borte i, både som næringslivsleder og som politiker.

I det åpne møtet i kommunestyret gikk representantene svært langt i å forlange at det som er avslørt må få konsekvenser for ledelsen ved Brann og redning.