Bomtur med Hurtigruten

Turen fra Tromsø til Skjervøy skulle ta fire timer. I stedet ser den ut til å ta to døgn. Om ikke mer.

Hurtigruten „Lofoten“

MS «Lofoten» kunne ikke legge til kai på Skjervøy tirsdag. Dermed måtte 21 passasjerer som skulle av der, fortsette til Hammerfest.

Foto: Håkon Sørø

Jon og Berit Tesdal

Berit og Jon Tesdal kom seg aldri til Skjervøy for nyttårsfeiring.

Foto: privat

Ekteparet Jon og Berit Tesdal skulle fra Bergen til Skjervøy utenfor Tromsø for å besøke sønnen og hans familie. Planen var å ta hurtigbåten fra Tromsø det siste stykket.

– Da vi kom om bord var det påfallende få passasjerer der. Mannskapet sa at dersom det ble for sterk vind, ville vi ikke kunne legge til kai på Skjervøy, og at folk mest sannsynlig hadde funnet seg andre reisemåter, sier Jon Tesdal.

Ekteparet valgte heller å ta Hurtigruten fra Tromsø, fordi de anså det som en tryggere reisemåte. Men været gjorde at MS «Lofoten» aldri klarte å legge til kai.

– Sønnen vår sto på kaia og så skipet, men vi kunne ikke legge til, forteller Tesdal.

Frem og tilbake

Derfra gikk turen til Hammerfest. Planen var å frakte de 21 passasjerene som skulle til Skjervøy med buss. Men været satte en stopper for turen da bussen kom til Sennalandet.

– Dermed måtte vi tilbake til Hammerfest. Vi hadde reist siden klokken halv syv tirsdag morgen, og var rimelig slitne da, forteller bergenseren, som forteller at de har full forståelse for Hurtigrutens avgjørelse.

– Været er noe verken vi eller Hurtigruten kan rå over. Det blåste godt på havet. Da vi seilte over Lopphavet var det så ille at vi ikke kunne sitte på stolene om bord i båten, men måtte heller sitte på benkene som var mer solid forankret, så det er ingen som har uttrykt misnøye med Hurtigrutens avgjørelse, sier Tesdal.

Laster kart, vennligst vent...

Den røde ruten viser hvordan turen til Skjervøy skulle se ut. Den grønne viser ruten fra Hammerfest som skulle være plan b, mens den blå linjen viser hvor lang turen faktisk ble.

Tilbake til Tromsø

Stein Lillebo

Stein Lillebo i Hurtigruten forteller at passasjerene har vært forståelsesfulle for situasjonen som har oppstått.

Foto: Art Rent AS

Passasjerene som skulle i land på Skjervøy var både norske passasjerer og en gruppe passasjerer som reiste med et britisk reiseselskap. De har fått tilbud om å tilbringe nyttårsaften i Hammerfest, eller bli med sørgående hurtigruteskip, MS «Trollfjord», tilbake til Tromsø.

– Vi kan ikke gjøre annet enn å beklage. Og så må vi bare sørge for at passasjerene våre får så god behandling som mulig, sier kommunikasjonsrådgiver i Hurtigruten ASA, Stein Lillebo til NRK.

Ekteparet Tesdal fra Bergen er godt fornøyd med oppfølgingen fra Hurtigruten.

– Dette er en historie vi sikkert komme til å le av i etterkant. Når vi kommer til byen skal vi feire nyttår hos noen venner, så satser vi på å komme oss til Skjervøy første eller andre nyttårsdag, sier Jon Tesdal.